Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât trăiește o albină: Întrebarea la care orice apicultor știe răspunsul

Cât trăiește o albină: Întrebarea la care orice apicultor știe răspunsul

02 iun. 2021, 13:38,
în Stiri si curiozitati

Cât trăiește o albină este o întrebare la care orice apicultor știe răspunsul. Albină este o insectă cu o durată de viață relativ scurtă. Este destul de greu de spus o cifră exactă, durata de viață a unei albine fiind influențată de câțiva factori, precum gradul de uzură al albinei lucrătoare ca urmare a activităților intense desfășurate de aceasta, precum creșterea puietului și activitatea de cules nectar și polen și producerea mierii.

Cât trăiește o albină: Importantă este perioada de ecloziune

Într-un stup locuieşte un singur roi, adică o singură familie de albine. Roiul este alcătuit din trei tipuri de albine: o regină (matca), albinele lucrătoare şi trântorii. Regina sau matca reprezintă mama tuturor albinelor din stup. Într-un stup, aproximativ 90% sunt albine lucrătoare şi 10% trântori.

Albinele eclozionate în sezonul active, adică din martie până în august, trăiesc numai 40 de zile, în timp ce albinele eclozionate toamna trăiesc până în primăvara viitoare, când se face schimbul de generații, adică aproxiamtiv 6-9 luni.

Trântorilor trăiesc între două și opt săptămâni și variază în funcție de sezon. Cei eclozionați în perioada activă trăiesc mai puțin decât cei în perioada de repaus. Un alt factor care influențează durata de viață a acestora este zona geografică.

Matca este cea mai longevivă dintre membrii familiei de albine. Aceasta poate trăi până la 8 ani. Aceasta este eficientă doar un an sau doi, după care trebuie schimbată. Matca este activă pe toată perioada vieții, putând depune între 1.500 și 3.000 de ouă în 24 de ore în luna iunie. De obicei, numărul mediu de ouă depuse este de aproximativ 2.500 de ouă. În această perioadă de pontă intensă, regina este atent îngrijită și bine hrănită de albinele din suita sa.

În familiile de albine care mor iarna din cauza lipsei hranei, matca este ultima care moare, fiind hrănită cu ultima picătură de miere.

Consumul de polen este asociat adesea cresterii duratei de viata a albinelor.

Ce influențează durata de viață a unei albine

Durata de viață a unei albine este influențată direct de modul în care aceasta se comport în stup și de activitățile pe care aceasta trebuie să le desfășoare.

O albină lucrătoare prestează mai multe activități, precum creșterea puietului sau culegerea nectarului sau a polenului. Aceste munci grele influențează în mod direct gradul de usură al acelei albine lucrătoare, deci longevitatea acesteia depinde foarte mult de acești factori.

De menționat este faptul că albinele care culeg nectar încep chiar din timpul zborului anumite procese de prelucrare a acestuia. Într-o singură expeditie, o albină vizitează aproxiamtiv 50-100 de flori. Albinele adună nectarul florilor într-un buzunar stomacal, iar polenul pe picioarele posterioare. Pentru un gram de nectar, o albină trebuie să facă aproximativ 60 de umpleri şi goliri ale acestui buzunar şi să umble la aproxiamtiv 1.000 de flori.

Secreția de ceară și secreția de lăptișor pentru hrănirea puilor sunt procese epuizante pentru albine. Acestea le afectează decisive durata de viață.

Albinele care au lucrat în toamnă la crearea rezervelor pentru iarnă au, de asemenea, o durată de viață mai scurtă decât celelate albine. Tocmai din această cauză, apicultorili știu că trebuie să facă hrăniri de completare la jumătatea lunii septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`