Cu toții ne-am întrebat cât trăiesc fluturii, ce este bine de știut este că mitul conform căruia fluturii trăiesc doar o zi este fals. Sunt anumite specii care pot trăi și un an întreg, dar majoritatea, însă, trăiesc câteva săptămâni sau luni.
Cât trăiește un fluture? Fluturii sunt, fără îndoială, cele mai frumoase și interesante insecte de pe Pământ. Coloritul de pe aripile lor nuanțate, dar și zborul lor elegant îi fac unele dintre cele mai frumoase specii de pe Terra. Dar cât trăiesc de fapt aceste creaturi fragile? Răspunsul este puțin mai complicat.
Viața unui fluture:
Este important de reținut că forma de fluturi cu aripile lor colorate este doar o etapă a vieții lor, ea fiind ultima. Viața unui fluture este împărțită în patru etape distincte. Ciclul de viață al unui fluture este un proces complex și fascinant pentru oricine. Acest ciclu al vieții sale este cunoscut sub numele de metamorfoză și reprezintă o adaptare la mediu care îi oferă fluturilor un avantaj să se adapteze la diferite medii și condiții, astfel maximizând șansele de supraviețuire. Așadar, înainte de a ne da seama cât trăiește de fapt un fluture, este important să știm că viața unui fluture începe cu mult înainte să-și deschidă aripile și să zboare din floare în floare. Aceștia au devenit în ultimul timp unul dintre cele mai interesante animale de companie iar interesul pentru aceste insecte a crescut dramatic în ultimii ani.
Prima etapă a vieții fluturelui începe sub stadiul de ou. Un singur fluture poate să depună între 200 și 500 de ouă, care variază de la specie la specie. Majoritatea, însă, eclozează foarte rapid, în circa patru sau cinci zile, în timp ce la alte specii poate dura și până la trei săptămâni.
După această primă etapă, ouăle ecluzează și devin larve, cel mai bine cunoscute sub denumirea de omizi, și da, acele gângănii mici și verzi care se târâie pe frunze sunt de fapt viitorii fluturi. Ceea ce este cel mai interesant este că omizile nu vor trece la alta plantă gazdă, ci vor rămâne pe aceeași plantă, chiar dacă aceasta rămâne fără hrană. În această perioadă, ele mănâncă cât de mult pot pentru a se pregăti pentru următoarea etapă a vieții lor.
După ce larva a atins dimensiunea maximă și a acumulat destule provizii, aceasta își construiește o crisalidă sau un cocon pentru a intra în stadiul de transformare. Aici se întâmplă unul dintre cele mai complexe schimbări întâlnite în natură, atât țesuturile, cât și organele omizii se descompun și se reorganizează pentru a forma o structură a adultului fluture.
Cât trăiește un fluture?
După ce acest proces de metamorfoză a fost încheiat, din cocon va ieși fluturele adult. În primele ore sau zile de după ce a ieșit din pupă, fluturele are nevoie de timp pentru a-și usca aripile și de a se pregăti de zbor. În acest moment, ei sunt cei mai vulnerabili, fiind ținta ușoară a păsărilor sau a altor insecte care îi vânează. Fluturele adult se hrănește cu nectarul florilor și își caută un partener pentru reproducere. Apoi, ciclul se repetă când femela depune ouăle pe o plantă potrivită, încheind astfel ciclul de viață. După ce își depune ouăle, atât femela, cât și masculii încetează din viață.
Unele specii de fluturi trăiesc între nouă luni și un an, însă, majoritatea au un ciclu de viață scurt, ajungând să trăiască între două și patru săptămâni.
Fluturii monarh trăiesc între 2 și 6 săptămâni, dar ceea ce este fascinant este că unii dintre ei pot hiberna sau migra dacă mediul nu este propice, astfel ei trăiesc mai mult. Unii dintre cei mai longevivi fluturi sunt din specia Nymphalis antiopa, ei își petrec iernile la tropice înainte de a se întoarce pentru a se împerechea primăvara.
Cât trăiește un fluture? Răspunsul variază, dar de cele mai multe ori între 4 și 6 săptămâni.