Cât timp trebuie să ții regim după operația de fiere este cea mai frecventă întrebare a pacienților ce trec prin această intervenție chirurgicală.
Această intervenție este considerată a fi una de rutină, fiind făcută foarte frecvent în spitale, însă aceasta implică schimbări importante pentru pacienți, precum regimul alimentar.
Cât timp trebuie să ții regim după operația de fiere?
Perioada de recuperare după această operație este un aspect foarte important pentru pacient. Această perioadă poate varia, în funcție de ce tehnică chirurgicală a fost aleasă, dacă a fost laparoscopică sau deschisă, dar și de starea de sănătate generala a fiecărui pacient.
În general, recuperarea după operația laparoscopică este mai rapidă, majoritatea putând să se întoarcă la activitățile de rutină în maxim 2 săptămâni, însă în cazul operației deschise, recuperarea poate dura până la 6 săptămâni.
Simptomele ce pot apărea frecvent în etapa de recuperare includ balonarea, durerea, diaree și constipația. Acestea pot apărea în primele zile sau săptămâni și sunt normale, ameliorându-se cu timpul.
Este important de menționat că pacientul trebuie să știe cum să își gestioneze activitățile fizice din timpul recuperării, pentru că este esențială odihna și evitarea efortului fizic foarte intens. Cu toate acestea, se recomanda ca pacientul să facă o activitate fizică ușoară, cât mai curând este posibil, pentru a evita alte complicații.
Planificarea dietei este procesul cel mai important pentru o recuperare eficientă și rapidă, ce trebuie făcută de un nutriționist sau de un dietetician, ce îți va dezvolta planul alimentar în funcție de nevoile specifice ale corpului tău. Pacienții se pot întoarce după aproximativ 4 săptămâni la o alimentație normală.
Câteva recomandări după operație
Pentru că majoritatea pacienților digeră foarte greu grăsimile, este necesar să se schimbe temporar dieta și să fie adaptată la nevoile organismului. În primele zile de după operație este recomandat să se consume doar alimente preparate termic, coapte sau fierte, precum fructele și legumele.
Regimul ar trebui să fie unul echilibrat, cu foarte puține grăsimi, în care se evită grăsimile grele de tip slănină, untură, smântână grasă. De asemenea, se recomandă o hidratare corepunzătoare de cel puțin 2 litri de apă zilnic, pentru a menține tranzitul intestinal optim.
Este recomandat să se evite și preparatele picante și carnea grasă de porc, prăjelile sau alimentele ce determină distensia abdominală printr-o producere de gaze intestinale. Aceste elemente pot fi mazărea, fasolea, lintea, produsele lactate bogate în grăsimi, ciocolata, uleiurile vegetale de palmier, cartofii prăjiți și margarina.
În același timp, alimentele bogate în fibre, de exemplu pâinea integrală, semințele, nucile și cerealele integrale ar trebui reintroduse treptat în alimentație, întrucât pot favoriza apariția episoadelor diareice, însoțite de distensie abdominală și de crampe.
Îngrijirea plăgii chirurgicală necesită o schimbare zilnică a pansamentelor, până când se vor vindeca complet inciziile. Nu există nicio restricție pentru sare, iar regimul nu trebuie prelungit mai mult de 4 săptămâni, fiind de ajuns pentru recuperare.
Cât timp trebuie să ții regim după operația de fiere este necesar să fii atent și să respecți toate recomandările, pentru o recuperare cât mai rapidă.