Cerealele, leguminoasele, nucile si semintele sunt surse pretioase de vitamine si nutrienti benefici organismului uman. Dar, pentru a fi asimilati, astfel de alimente trebuie inmuiate sau germinate. Cele mai importante motive pentru a face acest lucru sunt:
– se elimina antinutrientii ca: acidul phytic, tanini si cianuri; acestia impiedica asimilarea unor minerale esentiale precum fierul si magneziul sau a proteinelor
– ajuta la neutralizarea inhibitorilor enzimatici
– potenteaza anumiti nutrienti ca vitamina B, de exemplu
– elimina toxinele din colon si stimuleaza dezvoltarea bacteriilor benefice (lactobacilii)
– ajuta dezvoltarea enzimelor sanatoase vitale pentru o digestie corecta.
Iata cate ore trebuie inmuiate cerealele, leguminoasele, nucile si semintele inainte de a le consuma:
Cereale
– grau: 7
– orez salbatic: 9
– orz: 6
– crupe de ovaz: 6
– kamut: 7
– hrisca: 6
– mei: 5
– amaranth: 8
– quinoa: 4
Leguminoase
– fasole Adzuki: 12
– fasole neagra: 12
– fasole Mung: 12
– linte: 7
– naut: 8
Nucifere
– nuci: 4
– migdale: minim 12
– nuci braziliene: 3
– caju: 24
– alune: 12
– nuci de Macadamia: 2
– nuci pecan: 6
– fistic: 8
Seminte
– dovleac: 8
– floarea soarelui: 8
– susan: 8
– in: 1/2