E important să știi cât timp sunt valabile ouăle de țară în frigider ca să nu ai emoții atunci când le consumi. Încă se face distincția între cele de la țară și cele din comerț când vine vorba de perioada de consum sau de prospețime, iată însă, cât rezistă fiecare, fie că e vorba de cele de la țară sau de la supermarket.
Știm prea bine că ouăle de țară sunt sănătoase, același lucru este valabil și în rândul celor din comerț. Sunt bogate în minerale, vitamine, dar și alte substanțe nutritive de care organismul nostru are nevoie. Important este însă și cât dar și cum le depozităm.
Cât timp sunt valabile ouăle de țară în frigider
Specialiștii spun că ouăle trebuie păstrate în condiții optime. Iar dacă sunt proaspete, ambele tipuri de ouă pot să fie păstrate la frigider între 3 și 5 săptămâni. Important este să fie depozitate corect și să fie păstrate în ambalajul original.
Există situații în care ouăle din supermarket rezistă ceva mai bine la frigider decât ouăle de țară. Asta pentru că imediat după colectare, ouăle au fost refrigerate, fapt care le prelungește perioada de consum până la 5 săptămâni. Iată și testul prin care afli dacă ouăle sunt proaspete.
În cazul în care ouale sunt păstrate la frigider, indiferent că sunt de fermă sau de țară, trebuie păstrate la o temperatură de cel mult 4 grade Celsius, pentru a se păstra cât mai bine acestea trebuie ținute în cartonul în care au fost cumpărate sau în spațiul special al frigiderului, însă nu pe ușa acestuia.
Cel mai important aspect este ca temperatura frigiderului să fie constantă în zilele de păstrare. Și umiditatea joacă un rol important în păstrarea ouălor de țară. Aceasta nu trebuie să fie mai mare de 85%. Un alt aspect important când cumper ouă, indiferent dacă le achiziționezi de la un fermier sau dintr-un magazin, este să verifici dacă acestea sunt sparte.
Greșeala pe care o faci atunci când le cumperi de la țară
Una dintre marile greșeli pe care le fac gospodinele atunci când cumpără ouă este că le spală murdăria de pe coajă. În acel moment riști să le contaminezi și să te confrunți cu probleme de sănătate.
Un alt detaliu important când cumperi ouă este prospețimea, specialiștii au explicat că pentru a avea un ou proaspăt trebuie să ai mare girjă la modul de păstrare. În caz contrat, acesta poate să devină nociv.
Ouăle de la țară nu trebuie spălate niciodată chiar dacă sunt murdare pentru că vei îndepărta pelicula care acoperă coaka. Aceasta va împiedica pătrunderea murdăriei și microbilor. Este foarte important ca ouăle să nu stea nici măcar câteva momente în razele soarelui pentru că riști ca acestea să se strice. În plus, vitaminele din ouă nu vor fi distruse niciodată dacă produsele sunt păstrate în frigider. Află și cum se face o rețetă delicioasă de ouă turcești.
De asemenea, verifică coaja oului pentru crăpături sau pete. Crăpăturile pot permite bacteriilor să intre în ou, iar petele pot indica prezența mucegaiului. Atunci când spargi oul, verifică albușul și gălbenușul pentru că albușul trebuie să fie clar și să aibă o consistență fermă, iar gălbenușul ar trebui să fie bombat și rotund. Dacă gălbenușul este plat și albușul de împrăștie, oul este vechi. Așadar, este important să știi cât timp sunt valabile ouăle de țară în frigider.