Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât timp se ține doliu după decesul părinților. Tradiții respectate de creștinii ortodocși

Cât timp se ține doliu după decesul părinților. Tradiții respectate de creștinii ortodocși

31 oct. 2024, 15:40,
Redacția BZI în Stiri si curiozitati

Foarte multă lume se întreabă cât timp se ține doliu după decesul părinților și care sunt tradițiile ce trebuie respectate. Țara noastră este una majoritară creștin ortodoxă, astfel că există un set de ritualuri respectate, cu mici diferențe de la o regiune la alta. Totodată, doliul ținut pentru părinți și tradițiile asociate acestuia variază considerabil de la o religie la alta.

Doliul în urma decesului unei persoane apropiate este una dintre cele mai traumatizante experiențe umană. Aceasta este o realitate pe care o acceptăm deosebit de greu, însă cu toții ajungem să ne confruntăm cu o astfel de situație. Însă, pierderea unei persoane dragi este o experiență care depășește toate barierele sociale, culturale și religioase.

Cât timp se ține doliu după decesul părinților

Cât timp trebuie păstrat doliul după pierderea unui părinte este o întrebare pe care și-o pun mulți români. Și aceasta deoarece tradițiile, credințele și cultura influențează profund modul în care este marcată această perioadă.

În România, tradițiile legate de doliu sunt profund înrădăcinate în spiritualitate, iar Biblia și obiceiurile locale oferă îndrumări precise în acest sens.

După pierderea unui părinte, în tradiția românească există un set de ritualuri respectate de majoritatea familiilor, cu unele diferențe regionale sau personale. Iată așadar care sunt cele mai importante momente și obiceiuri în această perioadă.

– Pomenirea la 9 zile: Slujba acestui parastas, la 9 zile de la moartea persoanei, face trimitere la cele 9 cete de îngeri și amintirea ceasului al nouălea când Iisus Hristos, înainte să moară pe cruce, a făgăduit tâlharului Raiul în viața veșnică.
– Pomenirea la 40 de zile: Se crede că, în această zi, sufletul părăsește această lume, moment ce coincide în credința ortodoxă cu sărbătoarea Înălțării Domnului.
– Pomenirea de un an: Este considerată una dintre ultimele mari pomeniri și încheie oficial perioada de doliu, simbolizând o nouă etapă în procesul de reconciliere cu pierderea.
– Pomenirea de 7 ani. Atunci se face ultima pomenire anuală a persoanei decedate, fiind vorba de un număr sfânt, care amintește de cele șapte zile ale creației.

Biblia abordează doliul nu doar ca o perioadă de tristețe, ci și ca un moment de reflecție spirituală. Astfel, credința în viața de după moarte și în Dumnezeu reprezintă un refugiu pentru cei rămași, oferindu-le o formă de liniște în aceste momente de suferință.

Diferențe între religii și culturi

Doliul și tradițiile asociate acestuia variază considerabil de la o religie la alta. De exemplu, în Iudaism, perioada de doliu pentru părinți durează 7 zile, numită „shiva”, urmată de alte 30 de zile de doliu restrâns, „sheloshim”.

În Islam, doliu este, de asemenea, structurat prin ritualuri clare, cu accent pe rugăciune și comemorare regulată a persoanei decedate.

În cultura românească, tradițiile ortodoxe îndeamnă la o perioadă de doliu definită și marcată de ritualuri sacre, având ca scop să aducă alinare familiei și să onoreze memoria celui decedat. Aceasta nu este doar o perioadă de tristețe, ci și de recunoștință, încredere în viața veșnică și conectare spirituală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`