Prima pagină » Culinar » Cât timp se coace cozonacul la cuptorul electric? Așa vor crește mari și pufoși, fără să se ardă!

Cât timp se coace cozonacul la cuptorul electric? Așa vor crește mari și pufoși, fără să se ardă!

28 oct. 2024, 13:36,
Redacția BZI în Culinar

Orice gospodină care nu mai are un aragaz pe gaz se întreabă cât timp se coace cozonacul la cuptorul electric. Acesta este vedeta meselor tradiționale românești, de aceea orice truc și sfat este respectat cu sfințenie pentru ca aceștia să crească mari și pufoși.

Cozonacul, acest desert îndrăgit este nelipsit în Ajunul Crăciunului și în aproprierea  Paștelui, însuflețind atmosfera cu savoarea tradițiilor culinare. Cu toate acestea, multe gospodine întâmpină mici provocări în procesul de preparare din cauza cuptorului. Ce trebuie să știi în funcție de tipul de cuptor pe care îl folosești?

Cât timp se coace cozonacul la cuptorul electric

Durata și temperatura potrivită pentru coacerea cozonacului reprezintă o dilemă comună printre cei care doresc să obțină un rezultat perfect pentru această delicatesă prezentă la mesele românilor în timpul sărbătorilor.

Există anumiți pași de urmat pentru a asigura un cozonac aerat, frumos rumenit și extrem de gustos, iar temperatura și timpul de coacere sunt esențiale în acest proces.

Indiferent de cuptorul pe care îl folosiți, există indicații specifice pentru a obține un cozonac perfect copt. Astfel că, pentru cuptoarele electrice se recomandă setarea timpului la 50 de minute, la o temperatură de 185 de grade Celsius, cu căldură doar de jos, pe al doilea grătar începând de jos.

În cazul cuptoarelor pe gaz, este recomandat să lăsați cozonacul tot pentru 50 de minute, pe cel mai de jos grătar, la o temperatură medie.

Pentru a verifica dacă este copt, folosiți testul cu scobitoarea după cele 50 de minute. Dacă iese umedă de aluat, mai trebuie lăsat în cuptor. De obicei, se mai adaugă încă 5 mnute, doar dacă nu a obținut o nuanță aurie, iar apoi se setează căldura să vină doar de sus, în cazul cuptorului electric, la fel se procedează și pentru blatul prăjiturii kinder pingui.

În primele 20 – 25 de minute de coacere, este important să nu deschideți ușa cuptorului pentru a evita formarea unei cruste prea groase la suprafață.
Temperatura ideală pentru coacerea cozonacului trebuie să fie moderată, altfel există riscul ca suprafața să se ardă, lăsând interiorul crud.

Istoria desertului de suflet al românilor

Cozonacul, desertul de suflet al românilor, ascunde o istorie bogată. E interesant că, deși e un produs tradițional românesc, cozonacul seamănă cu kozunakul bulgăresc și cu panettone-ul italian.

Povestea cozonacului începe cu pâinea, iar metodele de frământare și coacere au evoluat în timp. Drojdia, un ingredient vechi, a fost utilizată încă din vremuri străvechi, pentru a face aluatul să crească frumos.

În Egiptul Antic existau cuptoare de copt, iar desene vechi de 4000 de ani atestă cunoștințele egiptenilor în fabricarea diferitelor tipuri de pâine, unele îndulcite cu miere.

În timpurile antice, grecii făceau un fel de cozonac dulce, cu miere și nuci, numit „plakous”. Chrysippus din Tyana menționează chiar o rețetă asemănătoare, pe care au gustat-o în Creta.

Romanii, deprinzând utilizarea drojdiei de la egipteni și greci, au adăugat ouă, unt și fructe uscate, diversificând și îmbogățind rețeta de cozonac. Inițial, existau două tipuri oferite ca zeilor „libum”, un cozonac mai mic, și „placenta”, un cozonac cu brânză, stafide și alune.

Rețeta clasică a cozonacului, așa cum o știm acum, pare să fi fost consacrată în secolul al XIX-lea de europeni, iar specialiștii în gastronomie sunt de acord că aceasta este perioada în care s-a conturat cozonacul așa cum îl cunoaștem astăzi.

E foarte important cât timp se coace cozonacul la cuptorul electric, dar e la fel de important să fie folosite și ingrediente naturale, după cum este untura, care este folosită și la fursecuri fragede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 ianuarie 2025
09 ianuarie 2025