Prima pagină » Sanatate » Cât timp poate supraviețui un om fără somn. De ce e bine să ne odihnim

Cât timp poate supraviețui un om fără somn. De ce e bine să ne odihnim

22 iul. 2024, 09:15, 1 ,
în Sanatate

Deși nu este clar cât timp poate supraviețui un om fără somn, efectele lipsei somnului nu vor întârzia să se arate. După doar trei sau patru nopți fără somn, vor apărea halucinații.

În ciuda experimentelor care s-au făcut, este greu de spus cât timp poate supraviețui un om fără somn dat fiind faptul că se întâmplă frecvent ca oamenii să stea 24 de ore fără să doame și totuși asta nu are un impact semnificativ asupra sănătății.

Cât timp poate supraviețui un om fără somn

Cel mai lung timp înregistrat fără somn este de aproximativ 264 de ore, sau puțin peste 11 zile consecutive. Cu toate că nu se știe cu exacitate, cât poate supraviețui un om fără să doarmă, efectele insomniei nu vor întârzia să apară. Lipsa prelungită a somnului poate duce la tulburări cognitive, irabilitate, halucinații, paranoia și chiar psihoză.
Astfel, nou-născuții au nevoie de 14 – 17 ore de somn, bebelușii de 12 – 16 ore, copiii puțin mai mari de 11 – 14 ore, copiii cu vârstă preșcolară de 10  – 13 ore, școlarii 9 – 12 ore, adolescenții 8 – 10 ore iar adulții de 7 – 9 ore.

Deși nu este clar cât timp poate supraviețui un om fără somn, este clar că simptomele extreme ale privării de somn apar după 36 de ore, iar cele mai importante sunt incapacitatea de a gândi, incapaciatea de a lua decizii și tulburările de vorbire.

Lipsa odihnei corespunzătoare poate avea efecte negative asupra sănătății mentale, dar și asupra celei fizice. Primul lucru care trădează acest lucru este felul în care ne resimțim după o noapte în care nu am dormit suficient sau nu am dormit deloc. Privarea de somn este o boală a omului activ, care aglomerează tot mai multe activități în cele 24 de ore, este așadar tendința omului modern.

Boli grave la care ne expunem dacă nu dormim suficient

Lipsa somnului produce efecte similare consumului de alcool și afectează pe rând toate organele. Apar dificultăți de concentrare și tulburări de memorie, dar și o serie de complicații precum diabet, boli cardiovasculare sau neurologice.

Durata medie a somnului de noapte a scăzut cu una – două ore, comparativ cu acum 100 de ani. Adică în loc de 7 – 8 ore, cât recomandă medicii, cei mai mulți oameni dorm mai puțin de șase. Iar atunci când stilul de viață este dezechilibrat, odihna este prima care are de suferit.

După 24 de ore fără somn, se resimte ca și cum în organism ar fi 0.10% alcool în sânge, iar la acest nivel există riscul să vă confruntați cu diverse accidente.
După 36 de ore fără somn, efectele se resimt mult mai puternic. Impactul se remarcă îndeseobi asupra nivelului de stres, dispoziție, apetitului, fiind afectate anumite funcții ale organismului.
După 48 de ore de nesomn, sistemul imunitar se dezechilibrează și imunitatea scade. În această situație, oamenii au dificultăți în a mai sta treji și pot ațipi. Ațipeala care poate dura pâna la 30 de secunde și este aceeași stare în care se află creierul.
După 72 de ore fără somn, nevoia de a dormi este foarte puternică. Consecințele se resimt la nivel emoțional, când individul devine iritat și extrem de stresat. De altfel judecata acestuia nu mai este ca cea pe care o are atunci când este odihnit.

Deși nu se știe cu exactitate cât timp poate supraviețui un om fără somn, este important de știut că nopțile nedormite sunt foarte periculoase pentru organism și îl predispune la anumite boli, de aceea se recomandă o rutină de somn echilibrată.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *