Prima pagină » Sanatate » Cât timp poate supraviețui un om fără somn. De ce e bine să ne odihnim

Cât timp poate supraviețui un om fără somn. De ce e bine să ne odihnim

22 iul. 2024, 09:15, 1 ,
în Sanatate

Deși nu este clar cât timp poate supraviețui un om fără somn, efectele lipsei somnului nu vor întârzia să se arate. După doar trei sau patru nopți fără somn, vor apărea halucinații.

În ciuda experimentelor care s-au făcut, este greu de spus cât timp poate supraviețui un om fără somn dat fiind faptul că se întâmplă frecvent ca oamenii să stea 24 de ore fără să doame și totuși asta nu are un impact semnificativ asupra sănătății.

Cât timp poate supraviețui un om fără somn

Cel mai lung timp înregistrat fără somn este de aproximativ 264 de ore, sau puțin peste 11 zile consecutive. Cu toate că nu se știe cu exacitate, cât poate supraviețui un om fără să doarmă, efectele insomniei nu vor întârzia să apară. Lipsa prelungită a somnului poate duce la tulburări cognitive, irabilitate, halucinații, paranoia și chiar psihoză.
Astfel, nou-născuții au nevoie de 14 – 17 ore de somn, bebelușii de 12 – 16 ore, copiii puțin mai mari de 11 – 14 ore, copiii cu vârstă preșcolară de 10  – 13 ore, școlarii 9 – 12 ore, adolescenții 8 – 10 ore iar adulții de 7 – 9 ore.

Deși nu este clar cât timp poate supraviețui un om fără somn, este clar că simptomele extreme ale privării de somn apar după 36 de ore, iar cele mai importante sunt incapacitatea de a gândi, incapaciatea de a lua decizii și tulburările de vorbire.

Lipsa odihnei corespunzătoare poate avea efecte negative asupra sănătății mentale, dar și asupra celei fizice. Primul lucru care trădează acest lucru este felul în care ne resimțim după o noapte în care nu am dormit suficient sau nu am dormit deloc. Privarea de somn este o boală a omului activ, care aglomerează tot mai multe activități în cele 24 de ore, este așadar tendința omului modern.

Boli grave la care ne expunem dacă nu dormim suficient

Lipsa somnului produce efecte similare consumului de alcool și afectează pe rând toate organele. Apar dificultăți de concentrare și tulburări de memorie, dar și o serie de complicații precum diabet, boli cardiovasculare sau neurologice.

Durata medie a somnului de noapte a scăzut cu una – două ore, comparativ cu acum 100 de ani. Adică în loc de 7 – 8 ore, cât recomandă medicii, cei mai mulți oameni dorm mai puțin de șase. Iar atunci când stilul de viață este dezechilibrat, odihna este prima care are de suferit.

După 24 de ore fără somn, se resimte ca și cum în organism ar fi 0.10% alcool în sânge, iar la acest nivel există riscul să vă confruntați cu diverse accidente.
După 36 de ore fără somn, efectele se resimt mult mai puternic. Impactul se remarcă îndeseobi asupra nivelului de stres, dispoziție, apetitului, fiind afectate anumite funcții ale organismului.
După 48 de ore de nesomn, sistemul imunitar se dezechilibrează și imunitatea scade. În această situație, oamenii au dificultăți în a mai sta treji și pot ațipi. Ațipeala care poate dura pâna la 30 de secunde și este aceeași stare în care se află creierul.
După 72 de ore fără somn, nevoia de a dormi este foarte puternică. Consecințele se resimt la nivel emoțional, când individul devine iritat și extrem de stresat. De altfel judecata acestuia nu mai este ca cea pe care o are atunci când este odihnit.

Deși nu se știe cu exactitate cât timp poate supraviețui un om fără somn, este important de știut că nopțile nedormite sunt foarte periculoase pentru organism și îl predispune la anumite boli, de aceea se recomandă o rutină de somn echilibrată.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Reacția Irinei Columbeanu după ce mama ei a fost criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Ce a spus tânăra despre tatăl ei
Playtech.ro
Piele de găină! Scrisoarea lăsată de Mihai Leu soţiei te cutremură. Ce i-a cerut să facă, Anna nici nu a ştiut cum să reacţioneze
observatornews.ro
Cât pierde un român cu salariu de 5.000 de lei într-o săptămână de concediu medical
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Evz.ro
Generalii Coldea și Dumbravă au scos Justiția la mezat. Acuzațiile aduse de DNA
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Câtă cafea poţi să bei în zilele caniculare? Detaliul la care să fii atent, conform specialiştilor
Dailybusiness.ro
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Avem Ordonanţa austerităţii. Se taie tot, iar UE cere mai mult. Lista măsurilor care se aplciă de urgenţă
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 iulie 2025
04 iulie 2025