Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Cât timp ești protejat după vaccinul împotriva Covid-19?
Cât timp ești protejat după vaccinul împotriva Covid-19?

Cât timp ești protejat după vaccinul împotriva Covid-19?

29 dec. 2020, 17:43,
în Sanatate

Campania de vaccinare împotriva Covid-19 a inceput, dar multe întrebări se află pe buzele tuturor. Una dintre acestea este cea referitoare la timpul dintre injectare și începutul protecției împotriva coronavirusului.

Faza 1 a campaniei de vaccinare Covid-19 a fost lansată pe 27 decembrie în toate tarile Uniunii Europene. Vaccinul autorizat în Europa este cel al laboratoarelor Pfizer și BioNTech. Acesta este un vaccin ARN mesager, iar vaccinarea se efectuează în două etape. Dacă pacientul nu are efecte secundare grave dupa prima doză, poate primi a doua injecție 21 de zile mai târziu.

Cât timp ești protejat după vaccinul împotriva Covid-19?

Există încă multe întrebări cu privire la acest vaccin, inclusiv cea referitoare la timpul dintre injectare și începutul protecției împotriva coronavirusului. Pe 10 decembrie, Food and Drug Administration (FDA) a lansat un comunicat de presă privind protecția garantată de vaccinul Pfizer-BioNTech. In raportul său, Agenția SUA pentru Medicamente a analizat rezultatele unui studiu realizat de Pfizer și BioNTech efectuat în fazele 2 și 3 ale vaccinului BNT162b ARN mesager.

Conform rezultatelor acestora, vaccinul protejează corpul 52,4% la zece zile de la prima injecție. La șapte zile după a doua doză, rata de protecție este de 95%. Această protecție ar face posibilă în special prevenirea formelor ușoare și moderate de coronavirus. Cercetătorii nu au încă suficiente date pentru a confirma eficacitatea acesteia în formele severe ale bolii. În acest moment, durata imunității după injecție este încă necunoscută.

În lunile următoare, alte vaccinuri vor fi aprobate în Europa. Acesta este în special cazul vaccinului Moderna, care este, de asemenea, un vaccin ARN mesager. La începutul lunii decembrie, un studiu publicat în New England Journal of Medicine a constatat că vaccinul produce anticorpi timp de mai mult de 90 de zile de la injectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *