Ai fost infectat și te întrebi cât timp ești contagios după COVID-19? Ei bine, trebuie să știi că perioada de infecțiozitate diferă de la o persoană la alta.
De la începutul anului 2020, la nivel mondial, se duce o luptă crâncenă cu pandemia de coronavirus. Faptul că este un virus nou, foarte puțin cunoscut, provoacă dificultăți medicilor. Din fericire, au fost dezvoltate metode eficiente de testare a pacienților și chiar vaccinuri. Modul de transmitere a acestui virus este asemănător cu MERS și SARS, iar contagiozitatea este foarte ridicată. Coronavirusul se poate transmite atât pe cale respiratorie, prin strănut sau tuse, cât și prin contactul cu diverse suprafețe contaminate cu secreții provenite de la persoane infectate. Dacă infectarea s-a produs, trebuie să știi cât timp vei fi contagios.
Cât timp ești contagios după COVID: Puțini oameni știu răspunsul
Perioada de incubație (intervalul de timp dintre infectare şi începerea simptomelor bolii) durează 14 zile, însă, în cele mai multe cazuri, este de 5-6 zile. Capacitatea de infectare constă în 48 de ore şi de până la 10 zile după începutul bolii, respectiv la cazuri asimptomatice 48 ore şi pâna la 10 zile după prelevarea probei, care a condus la rezultatul pozitiv. În cazul unor simptome grave, de durată sau în prezența unei mutații, există posibilitatea ca perioada infecțioasă să dureze mai mult timp.
Prin urmare, dacă v-ați infectat cu noul coronavirus, nu intrați în contact cu nimeni timp de 10 zile sau chiar mai mult, pentru că s-ar putea să mai fiți contagios.
Care sunt simptomele infecției COVID-19
Cele mai întâlnite simptome sunt: febră, oboseală și tuse uscată. Nu este exclus, însă, să apară dureri de cap sau de gât, congestie nazală, simtome gastrointestinale (diaree, greață, vărsături, disconfort abdominal) sau pierderea gustului și a mirosului. În cele mai multe cazuri, simptomele sunt ușoare. Aproximativ 80% dintre persoanele afectate nu dezvoltă niciun simptom și se recuperează fără tratament.
Cu toate acestea, sunt și persoane care prezintă simptomatologie mai gravă. Astfel, dacă vă confruntați cu durere persistentă sau presiune în piept, stare de confuzie nou instalată, cianoza (albăstrirea ) buzelor și a feței, dispnee severă sau alte simptome severe care pot pune viața în pericol, sunați la 112. Acestea sunt semnale de alarmă și aveți nevoie de îngrijire specializată.
Cum se răspândește boala
SARS-CoV-2 se poate transmite de la om la om, prin contactul cu suprafețe contaminate, pe cale digestivă sau in utero, de la mamă la făt.
Principalul mod de transmitere a acestui virus este de la o persoană la alta, atunci când cea infectată strănută, vorbește sau tușește. De asemenea, există și riscul de infectare de la o persoană asimptomatică, însă acesta este scăzut.
Există posibilitatea ca o persoană să se infecteze prin atingerea cu mâna a obiectelor sau suprafețelor contaminate de secrețiile unei persoane bolnave. Din fericire, coronavirusul nu trăiește mult timp pe suprafețe:
aproximativ 3 ore pe diverse obiecte/suprafețe în mediu uscat și aproximativ 6 zile pe diverse obiecte/suprafețe în mediu umed.
S-a demonstrat că noul coronavirus se transmite și pe cale digestivă. În provincia Guangdong s-au realizat o serie de cercetări, cu ajutorul probelor fecale. Au fost examinate astfel de probe de la 73 de pacienți cu vârste cuprinse între 10 luni și 78 de ani. Astfel, 39 dintre aceștia (53,24%) au avut ARN viral în scaun, iar la 17 dintre ei ARN –ul viral fecal a continuat să fie prezent după ce nivelul viral de la nivel respirator a devenit nedetectabil.
În ultimul rând, s-a arătat că transmiterea virusului SARS-CoV-2 se poate realiza și in utero, de la mamă la făt. Potrivit unui studiu, în care au fost monitorizați 33 de nou-născuți din China, a căror mame au fost diagnosticate cu COVID-19, patru au prezentat simptome respiratorii, iar dintre aceștia 3 au avut teste pozitive pentru SARS-CoV-2 efectuate în ziua a 2-a și a 4-a de viață. Probele de tampon nazal și anal efectuate în ziua a 6-a de viață au fost negative pentru virus.
Nu se cunoaște dacă acești bebeluși au fost infectați înainte sau după naștere.