Prima pagină » Informații utile » Cât timp este valabil un bilet de trimitere? Iată detaliul pe care trebuie să-l cunoști

Cât timp este valabil un bilet de trimitere? Iată detaliul pe care trebuie să-l cunoști

23 dec. 2024, 08:47,
Redacția BZI în Informații utile

Multe persoane se întreabă cât timp este valabil un bilet de trimitere deoarece cu ajutorul lui, oamenii care au nevoie de un consult de specialitate nu mai plătesc consultația. E bine de știut ce valabilitate are acesta deoarece în prezent, în țara noastră, uneori este dificil să găsim locuri pentur o programare cu bilet.

Biletul de trimitere de la medicul de familie este un cec în alb emis de autorități. Pentru că fiecare dintre noi are nevoie de un medic de familie pentru ajutor în problemele medicale, e bine să știm ce valabilitate are biletul emis de acesta, de câte ori poate fi folosit și care este, de fapt, semnificația unui acestuia.

Cât timp este valabil un bilet de trimitere?

Biletul de trimitere reprezintă un act medical necesar pacientului pentru a putea fi consultat de către un specialist fără ca pacientul să plătească acea consultație. El este scris ca urmare a unei concluzii medicale proprii a medicului de familie care stabilește necesitatea trimiterii pacientului spre un medic de o specialitate anume. Biletul este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate și poate fi acordat doar pacienților asigurați.

Biletul de trimitere este valabil 30 de zile dacă este acordat în serviciul acut sau subacut, respectiv 90 de zile dacă este acordat în serviciul cronic. Într-o lună, un medic de familie poate acorda mai multe consultații unui pacient asigurat, iar valabilitatea unui bilet de trimitere diferă în funcție de tipul afecțiunii. Valabilitatea biletului de trimitere nu se pierde dacă se schimbă luna calendaristică, respectiv anul, el fiind valabil după cum s-a precizat 30 respectiv 90 de zile de la data emiterii.

Există o listă întreagă de boli pentru care pacientul se poate prezenta direct la medicul specialist fără să mai aibă nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie. Printre acestea ar fi: diabetul zaharat, bolile psihice, epilepsia, miastenia Gravis, glaucomul, statusul post AVC, tuberculoza, afecțiunile postoperatorii și ortopedice până la vindecare, hepatita virală B,C, D și ciroza hepatică în tratament cu imuno-modulatoare sau analogi nucleotidici/nucleozidici, scleroză multiplă, starea post-transplant, insuficiența renală cronică în faza de dializă, afecțiunile oncologice, boala Parkinson.

Se pot face trimiteri concomitente la doi specialiști cu același bilet de trimitere?

Nu se pot face două trimiteri la doi specialiști diferiți pentru aceeași afecțiune. Dacă pacientul dorește și o a doua opinie, aceasta nu se decontează de către casa de sănătate și va trebui plătită de către pacient. Într-o lună se poate acorda un singur bilet către un anumit specialist. Dacă acesta consideră că este cazul de internare, poate emite la rândul lui un bilet către aceeași specialitate.

În decursul unei luni se pot însă emite trimiteri către mai multe specialități diferite dacă sănătatea pacientului necesită. Serviciile medicale aferente biletelor de trimitere sunt decontate de către Casa de Asigurari de Sănătate doar pacienților asigurați.

Scrisorile medicale emise de specialiști în sistem, fără contract CAS, nu sunt valabile. Chiar dacă vorbim de un profesor univesitar, o somitate medicala de necontestat, dacă nu are contract CAS, nu se iau în considerare. Prima rubrică obligatorie a unei scrisori medicale valabile, este numărul de contract CAS.

În ceea ce privește valabilitatea rețetelor eliberate de medicii din spitale, ei bine, aceasta cuprinde medicația pentru maximum 30/31 de zile. Prescripția medicală pentru afecțiunile cronice este valabilă maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar în afecțiunile acute și subacute prescripția medicală este valabilă maximum 48 de ore. Astfel că, este important să știi cât este valabil un bilet de trimitere emis de medicul de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2024
23 decembrie 2024