Cercetările științifice sunt în plina desfasurare pentru a estima speranța de viață a anticorpilor dezvoltați de pacienții infectați cu Covid-19. Potrivit cercetărilor recente din Austria, imunitatea conferită după o primă infecție durează cel puțin șase luni.
De aproape un an, comunitatea științifică a pus sub semnul întrebării durata imunității conferite după infecția cu coronavirus. Cercetătorii de la Universitatea din Innsbruck din Austria au analizat problema. Într-un studiu publicat în decembrie 2020 în revista National Library of Medicine, oamenii de știință au sugerat că anticorpii ar putea fi prezenți la șase luni de la prima contaminare cu SARS-CoV-2.
Covid-19: un răspuns imun detectat la șase luni de la infecție
La începutul anului 2020, cercetătorii austrieci au urmărit 29 de locuitori din orașul Ischgl care au contractat Covid-19. Ei au efectuat teste pe participanți pentru a evalua durata răspunsului imun. Prezența anticorpilor a fost identificată la două până la zece săptămâni după infecție, dar și la trei și șase luni de la debutul bolii.
Potrivit ultimelor rezultate, pacienții cu virusul din februarie 2020 aveau încă anticorpi neutralizanți în noiembrie 2020.
„Dintre persoanele care au participat la primul studiu și sunt încă urmărite, 90% dintre aceștia încă mai au anticorpi”, a declarat Wegene Borena, cercetător și autor principal al studiul.
Pentru cercetători, răspunsul imun al rezidenților a contribuit la limitarea răspândirii coronavirusului în timpul celui de-al doilea val din noiembrie 2020, în Ischgl.
„Cu un pic de distanțare socială și o rată de vaccinare de 40-50%, o aparență a vieții de zi cu zi ar putea fi posibilă din nou dacă cazul Ischgl ar putea fi aplicat pe o scară mai mare”, a adăugat Dorothee von Laer, directorul Institutului de virusologie, de la Universitatea din Innsbruck, potrivit Femme Actuelle.
88% dintre persoanele infectate ar păstra anticorpii la șase luni după infectarea cu Covid-19
UK BioBank, o bază de date biomedicală din Marea Britanie și resursă de cercetare, a efectuat, de asemenea, un studiu privind durata imunității după infecția cu Covid-19. Rezultatele acestei cercetări, publicate pe 3 februarie, sunt similare cu cele ale studiului austriac.
Pentru realizarea studiului, oamenii de știință britanici au colectat probe de sânge de la aproximativ 20.200 de persoane în perioada 27 mai – 4 decembrie 2020 sau peste șase luni. Scopul lor a fost de a măsura nivelurile de infecție în diferite grupuri de populație din Marea Britanie și de a determina durata anticorpilor la persoanele care au contractat boala. Un total de 1.699 de persoane au prezentat anticorpi.
Rezultatele studiului au arătat că 99% dintre pacienți, care au testat pozitiv pentru o infecție anterioară, au reținut anticorpi împotriva Covid-19 timp de trei luni. Alte date: 88% dintre cei infectați au avut anticorpi pe tot parcursul studiului, adică timp de șase luni.
„Această constatare indică faptul că anticorpii produși ca urmare a infecției naturale și potențial ca urmare a vaccinării, pot proteja majoritatea oamenilor împotriva infecției ulterioare timp de cel puțin 6 luni”, se arată în raport.
Covid-19: 5 persoane afectate de o a doua infecție
O echipă de la laboratorul de virusologie al Spitalului Universitar din Toulouse a efectuat, de asemenea, un studiu privind rata de protecție și speranța de viață a anticorpilor neutralizanți. Munca lor a fost publicată în revista științifică Clinical Infectious Diseases.
În scopul studiului, cercetătorii au efectuat teste serologice la 8.700 de persoane din cadrul spitalului universitar din Toulouse în iunie/iulie 2020. Rezultate: 276 de persoane au fost afectate de coronavirus. Oamenii de știință au căutat apoi să detecteze prezența anticorpilor produși de organism pentru a combate infecția.
„Am căutat prezența anticorpilor neutralizanți împotriva SARS-CoV-2. Așa a fost cazul, în mai mult de 95% din cazuri”, a detaliat Chloé Dimeglio, autor principal și biostatistician în laboratorul de virusologie de la Spitalul Universitar Toulouse.
În perioada 30 noiembrie – 9 decembrie 2020, au fost efectuate noi teste serologice asupra participanților. Cercetătorii au descoperit 1.028 de noi infecții printre cei 8.482 de voluntari diagnosticați negativi în timpul verii. De asemenea, au observat cinci cazuri noi de reinfecție la cei 276 de pacienți deja infectați cu coronavirus.
„Nu este imens, corespunde unei rate de 1,8%. Nu a existat nicio legătură între faptul că s-a reinfectat și nivelul anticorpilor neutralizanți, adică au existat reinfecții cu rate ridicate și rate scăzute”, a spus cercetătorul. Potrivit oamenilor de știință, pacienții infectați nu au fost niciodată spitalizați în timpul primelor două valuri.
O imunitate naturală mai slabă decât cea garantată prin vaccinare
După șase luni de urmărire, echipa Spitalului Universitar din Toulouse a indicat că majoritatea anticorpilor neutralizanți erau fie stabili, fie în creștere (96,7%) la pacienții infectați cu virusul. În decembrie 2020, cercetătorii au estimat rata de protecție comparând rata de infecție a cazurilor negative și rata de reinfecție a cazurilor pozitive detectate în timpul verii.
„Acest lucru arată că a fi contractat o primă infecție cu Sars-Cov-2 induce o protecție de aproximativ 84,8%: atunci când ați contractat o primă infecție (cu șase luni înainte), aveți 84,8% șanse să nu o contractați”, a explicat Chloé Dimeglio.
Cu toate acestea, în studiul lor, cercetătorii au subliniat că rata de protecție după o primă infecție este mai mică decât cea garantată prin vaccinare. În special, vaccinurile Pfizer și Moderna oferă imunitate de 95%. Potrivit echipei spitalului universitar din Toulouse, persoanele deja infectate cu coronavirus ar trebui, de asemenea, să fie vaccinate pentru a se proteja de contaminarea ulterioară.