Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât timp durează ciclu la cățele: Cum să-ți protejezi animăluțul de companie în perioada „căldurilor”

Cât timp durează ciclu la cățele: Cum să-ți protejezi animăluțul de companie în perioada „căldurilor”

22 dec. 2021, 12:17,
în Stiri si curiozitati

Atunci când observi un comportament mai ciudat la animăluțul tău de companie este posibil ca acesta să intrat în perioada de „călduri”. Este important să știi cât timp durează ciclu la cățele pentru a reuși să îl ajuți să treacă cu bine peste această perioadă.

În această perioadă cățelele sunt extrem de sensibile. Pe lângă faptul că atunci când acestea au ciclu au un comportament absolut diferit, cățeaua este predispusă să rămână însărcinată. Din aceste motive, stăpânul trebuie să fie extrem de precaut și atent cu animăluțul său de companie în această perioadă. Există o serie de sfaturi și trucuri care te vor ajuta să-ți păstrezi covorul curat, să eviți o sarcină nedorită și să-i ușurezi perioada prin care trece.

o catea afara

La fel ca și în cazul unei femei, cățelele prezintă dureri abdominale

Cât timp durează ciclu la cățele: Cum se manifestă patrupedul în perioada căldurilor

De obicei, cățelele trec prin perioada de „călduri” la pubertate. Această perioadă este în strânsă legătură cu talia cățelei. De cele mai multe ori, instalarea pubertății are loc la vârsta de 4-6 luni la cățelele de talie mică. În cazul unui animăluț de companie de o talie mai mare, acesta intră în călduri și la o vârstă de peste 12-14 luni.

Din moment ce animăluțul a intrat în perioada pubertății acesta se va opri din creștere. Deosebită este și frecvența perioadei de „călduri”. Aceasta este diferită în funcție de rasa patrupedului. În cazul cățelelor de talie mică, precum bishonii, frecvența unui ciclu va fi o dată la patru luni.

În aceste perioade comportamentul cățelei este influențat de hormonii pe care aceasta îi eliberează. Această poate să-și piardă pofta de mâncare sau să refuze să iasă la plimbare, fiind mai inactivă. Această stare uneori este foarte asemănătoare cu momentul în care patrupedul tău suferă de o afecțiune gravă sau își trăiește ultimele zile.

o catea in perioada ciclului cu un pampers afara

Este important să știi că prima perioadă a ciclului are de obicei manifestări șterse

Cum să-ți ajuți patrupedul să depășească această perioadă

Din moment ce cățeaua ta a intrat în prima perioadă a ciclului din cele 4, aceasta va avea o durată de 7 zile. La fel ca și în cazul unei femei, ciclul la cățele durează maxim 10 zile. În această perioadă animăluțul tău trece printr-o serie de schimbări. În primul rând, tractul genital este pregătit pentru ovulație. De asemenea, vulva devine mai tumefiată, prezentând scurgeri. Uneori aceste scurgeri nu sunt foarte pronunțate, însă în alte cazuri fiind extrem de abundente.

Este important să știi că prima perioadă a ciclului are de obicei manifestări șterse. Este important să-ți urmărești cu atenție patrupedul în această perioadă pentru a șterge cât mai rapid urmele lăsate de aceasta. De cele mai multe ori, cățeaua este foarte agitată în această perioadă. De asemenea, cățeaua este extrem de preocupată să-și toaleteze igiena în zona genitală. În aceste perioade trebuie să te asiguri că animăluțul de companie nu suferă de boli de piele pentru a nu introduce bacteriile în interiorul organismului.

o catea afara

De obicei, cățelele trec prin perioada de călduri la pubertate

Care este perioada potrivită pentru împerechere: Cum să-ți protejezi cățeaua de o sarcină nedorită

La fel ca și în cazul unei femei, cățelele prezintă dureri abdominale. Acestea pot fi ameliorate doar cu ajutorul stăpânului. De asemenea, este bine să știi că în această perioadă cățeaua urinează foarte des, eliminând și o cantitate de hormoni sexuali. Acești hormoni atrag foarte mult câinii masculi.

Trebuie să știi că prima perioadă de ciclu nu este una favorabilă pentru împerechere. Specialiștii recomandă ca animăluțul de companie să accepte un mascul pentru ovulație doar începând cu a doua perioadă de ciclu.

Următoarele două perioade de ciclu sunt mai ușoare pentru cățea, atunci are loc practic revenirea aparatului genital la dimensiunile normale. Există posibilitatea ca animăluțul tău de companie să sufere în această perioadă de probleme cu stomacul.

În această perioadă este foarte important să-i asiguri cățelușii un confort sporit. De asemenea, trebuie să păstrezi curățenia în casă și să-i oferi hrana preferată și apă cât mai mult.

o catea in perioada ciclului cu un pampers afara

În această perioadă cățelele sunt extrem de sensibile

Trucuri care îi va ușura femelei perioada de „călduri”

Pentru a ocroti femela de masculi în momentul în care o scoți la plimbare, poți să achiziționezi un spray special care te va ajuta să menții la distanță cățeii. Acest spray dacă este folosit în zona genitală a cățelei neutralizează mirosul pe care îl emană aceasta.

De asemenea, există și chiloței speciali pentru perioada de ciclu la cățele. Acestea ajut și stăpânul să-și mențină locuința curată dar și să evite neplăcerile unei împerecheri nedorite. Acești chiloței se găsesc, de obicei, pe numere, fiind adoptate fiecărei talii în parte.

Pentru a reuși să o ajuți pe cățea să treacă de această perioadă poți să-i dai suplimente care calmează durerile. De cele mai multe ori, acestea sunt pe bază de vitamine, fiind extrem de bune pentru cățelușă. De asemenea, pentru a evita o împerechere nedorită poți să o sterilizezi temporar cu ajutorul unor preparate farmaceutice pe bază de hormoni.

În perioada căldurilor a animăluțului tău de companie trebuie să știi cât timp durează ciclu la cațele și care sunt metodele de a o proteja. Astfel, vei reuși să-i oferi confortul necesar acestei perioade, evitând unele incidente nedorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
14 august 2024
14 august 2024