Prima pagină » Sanatate » Cât timp doare operația de cezariană: Perioada de recuperare și sfaturi pentru alăptare

Cât timp doare operația de cezariană: Perioada de recuperare și sfaturi pentru alăptare

16 mart. 2022, 13:40,
în Sanatate

Tot mai multe femei își pun întrebarea cât timp doare operația de cezariană. Cu siguranță, proaspetele mămici știu despre existența diferențelor în ceea ce privește recuperarea după nașterea naturală și CS. După cea naturală, o femeie, de regulă, se simte bine aproape într-o zi. Iar după CS, are nevoie de câteva zile, săptămâni sau luni pentru a se recupera. Trebuie să știi că cel mai repede se vindecă corpul, psihicul se reface mai greu. Mai ales dacă femeia a fost foarte hotărâtă să nască natural.

După operație, proaspăta mămică poate simți slăbiciune în mușchii din jurul cusăturii, amorțeală și scăderea sensibilității în această zonă. Durerea la locul inciziei poate persista până la 1-2 săptămâni. Uneori sunt necesare analgezice pentru a face față acestor dureri extrem de puternice. Imediat după cezariană, femeile sunt sfătuite să bea mai mult și să meargă la toaletă, să urineze. Organismul trebuie să umple volumul de sânge circulant, deoarece pierderea de sânge în urma cezarienei este întotdeauna mai mare decât în urma nașterii naturale.

femeie care indica cu degetele spre semnul dupa operatie de cezariana

Când o femeie se întoarce acasă de la spital, trebuie să aibă mare grijă de cusătură

Cât timp doare operația de cezariană: Cum să faci față durerilor

De cele mai multe ori, durerea după cezariană durează în medie între o săptămână și două, la fel ca și după o operație la sân. Trebuie să știi că după cezariană, proaspăta mămică se va afla în secția de terapie intensivă. Aceasta va trebuie să se afle sub supravegherea medicilor în jur de în 6-24 ore, în funcție de maternitate. De asemenea, în această perioadă va avea cateter urinar. Acest lucru îi va permite să evaluezi modul în care funcționează rinichii. Această procedură este obligatorie, indiferent dacă ai născut o fetiță sau un băiețel.

În primele zile, este mai bine să mănânci alimente lichide și semi-lichide. Acestea se absorb mai repede și nu supraîncărcă organismul.

femeie care indica cu degetele spre semnul dupa operatie de cezariana

În primele zile după cezariană, este mai bine să mănânci alimente lichide și semi-lichide

Când o femeie se întoarce acasă de la spital, trebuie să aibă mare grijă de cusătură. Ea poate avea și unele scurgeri ciudate, acestea pot fi de culoare maronie. De asemenea, este bine să aerisești încăperea mai des și să tratezi suprafețele cu dezinfectanți. Amintește-ți că  cicatricea nu poate fi atinsă, lezată sau zgâriată. Mâncărimea indică faptul că rana se vindecă. După operație, poți purta un bandaj, o centură elastică care susține peretele frontal al abdomenului.

Reguli pentru purtarea bandajului: Cum să grăbești recuperarea după cezariană

Este important să pui un bandaj întins și să îl porți nu mai mult de 5-6 ore pe zi și nu mai mult de o lună, pentru ca mușchii să nu-și piardă tonusul. De asemenea, trebuie să porți un bandaj peste lenjeria din țesături naturale.

După 6 săptămâni, poți începe deja să faci exerciții. În mod ideal, complexe speciale pentru recuperarea postpartum sunt foarte indicate. De exemplu, gimnastica postnatală oferită de antrenori profesioniști te vor ajuta să-ți revii în formă și la silueta dorită. Cu siguranță, pentru a ajunge la parametrii ideali ar trebui să urmezi și o dietă.

femeie care indica cu degetul spre semnul dupa operatie de cezariana

De cele mai multe ori, durerea după cezariană durează în medie între o săptămână și două

Este foarte bine dacă acasă ai parte de ajutoare care se vor ocupa necesitățile de zi cu zi, iar mămica se va ocupa doar de bebeluș. Acestea pot fi rude, prieteni sau personal angajat. Este bine să știi că bebelușul trebuie hrănit doar la cerere. Bebelușul poate prezenta după naștere scurgeri galbene din ochișori. Laptele matern, de regulă, vine în același timp ca și în timpul nașterii normale, dar uneori puțin mai târziu. Dacă mama întâmpină dificultăți în a se prinde, asistentele din secția postpartum sau consultanții care alăptează o pot ajuta să-și hrănească copilul.

Pe lângă faptul că multe mămici sunt interesate cât timp doare operația de cezariană, acestea doresc să știe cât de recomandat este să-ți alăptezi copilul. Specialiștii spun că este mai bine dacă copilul este alăptat cât mai curând posibil. Acest lucru va ajuta la formarea microflorei corecte în intestinele bebelușului, iar uterul mamei se va contracta mai bine. Copilul, desigur, poate fi purtat în brațe. Dacă bebelușul nu doarme bine sau acest timp nu este suficient pentru ca mama sa se odihnească, îi poți încredința tatălui să petreacă cu micuțul câteva ore.

femeie care indica cu degetul spre semnul dupa operatie de cezariana

După operație, proaspăta mămică poate simți slăbiciune în mușchii din jurul suturii, amorțeală și scăderea sensibilității în această zonă


Leacuri băbești pentru bătături: Cum să scapi de durere în mod natural

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`