Telefon mobil, monede, mânerele ușilor. Atât de multe suprafețe pe care le atingem de mai multe ori pe zi și care nu sunt întotdeauna foarte curate! Un fenomen îngrijorător în această perioadă de epidemie, deoarece știm că coronavirusul poate persista pe aceste tipuri de suprafete pentru o anumită perioadă de timp. Cât durează Sars-CoV-2 pe suprafețe precum smartphone-urile? Iata la ce concluzie a ajuns un studiu!
Coronavirusul Sars-CoV-2 se răspândește prin picături de salivă eliberate prin vorbire, tuse sau strănut. Studii recente au arătat, de asemenea, că este posibilă si contaminarea aerului din exterior. Dar asta nu este tot: virusul poate fi transmis și prin suprafețe infectate.
Acesta este în special cazul telefonului mobil, un obiect care este utilizat pe scară largă, dar care nu întotdeauna este curat. Cât timp poate supraviețui virusul pe o astfel de suprafață? Cercetătorii de la Agenția Națională pentru Științe din Australia (CSIRO) au analizat problema și a oferit răspunsul într-un studiu publicat în Jurnalul de Virologie, potrivit Femme Actuelle.
Virusul poate supraviețui până la 28 de zile pe smartphone-uri
Pentru a afla un raspuns, oamenii de stiinta au efectuat un experiment pe smartphone-uri aflate la 20°C și în întuneric. Au descoperit că, în aceste condiții, coronavirusul Sars-CoV-2 ar putea supraviețui până la 28 de zile. In comparație, virusul gripal poate supraviețui 17 zile în aceleași circumstanțe.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că, cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât este mai scurtă durata de viață a virusului: la 30 de grade, Sars-CoV-2 ar putea supraviețui până la 7 zile, în timp ce la 40 de grade, durata de viață creste cu inca 24 de ore. Durata sa de viață a fost, de asemenea, aceeași pe bancnote.
Dar pe alte suprafețe? Pe suprafețele poroase precum bumbacul, coronavirusul a supraviețuit până la 14 zile la cea mai scăzută temperatură și mai puțin de 16 ore la cea mai înaltă.
Covid-19: necesitatea spălării frecvente a mâinilor
Desi virusul a fost detectat timp de 28 de zile pe telefoanele mobile, asta nu înseamnă neapărat că poate infecta pe cineva, spun cercetătorii. Mai ales că experimentul a fost realizat pe întuneric, iar unele lucrări au arătat că razele UV pot elimina virusul.
Această cercetare are cel puțin meritul de a demonstra, dacă este necesar, importanța gesturilor de barieră și, în special, a spălării frecvente a mâinilor. Pentru a limita riscul de contaminare, este de asemenea recomandabil să vă curățați în mod regulat smartphone-ul folosind o cârpă și alcool de 70 de grade.