Te întrebi cât stă o căpușă pe câine? Ei bine, un astfel de parazit se înfige în pielea animalului și nu iese de acolo, decât în momentul în care a acumulat suficientă hrană, cât să poată supraviețui o perioadă mai lungă de timp.
Căpușele reprezintă paraziți externi extrem de dăunători, care pot transmite animalelor de companie boli grave, cu potențial letal. Și, pentru că un asemenea parazit nu produce un disconfort la fel de mare ca cel provocat de purici, ar putea trăi mult timp pe blana câinelui, fără să îl depistezi. Astfel că, dacă obișnuiești să mergi la plimbări lungi în natură alături de câinele tău, trebuie să știi că prevenția este foarte importantă. De aceea, mergi la medicul veterinar o dată la câteva luni (sau chiar mai devreme) pentru deparazitare externă și verifică blănița animalului de companie, după fiecare plimbare. Așa te asiguri că viața acestuia este în siguranță, pentru că, știm cu toții, cât de periculoase sunt mușcăturile de căpușă.
Cât stă o căpușă pe câine?
Ciclul de viață al căpușelor cuprinde patru stadii de dezvoltare: ou, larvă, nimfă și adult. În stadiul de ou și de larvă, o căpușă își caută gazde de dimensiuni mai mici. Ultimele două stadii sunt cele mai periculoase, deoarece atunci își caută gazde de dimensiuni mai mari, cum sunt câinii, pisicile și chiar omul.
În stadiul de nimfă, căpușa își alege o gazdă, de exemplu câinele, și se hrănește cu sângele acestuia o perioadă cuprinsă între 3 și 7 zile. Apoi, se desprinde de pe corpul gazdei și ajunge în mediul înconjurător, unde rezistă între două și opt luni fără să se hrănească. În momentul în care această perioadă a trecut, se tranformă în adult și pleacă în căutarea unei noi gazde, pentru a se hrăni.
În cele din urmă, o căpușă adultă poate ajunge pe corpul animalului de companie și se poate hrăni între 7 și 30 de zile (bineînțeles, dacă nu este descoperită mai devreme și îndepărtată). Apoi, se desprinde din nou, mai stă o perioadă liberă și pleacă, iarăși, în căutarea unei noi gazde.
Cum îndepărtezi o căpușă în siguranță?
Dacă ai sesizat o căpușă pe blănița animalului de companie, este necesar să o îndepărtezi numaidecât. Însă nu oricum, ci ai nevoie de un echipament corespunzător: mănuși, pensetă curată, substanță dezinfectantă sau antiseptică, alcool sanitar. Poziționează penseta cât mai aproape de pielea animalului, fără a-l ciupi. Trage căpușa printr-o mișcare dreaptă, cu grijă să nu rămână capul căpușei în pielea câinelui. Apoi, pune căpușa în alcool sanitar și spală-te pe mâini. Curăță rana animalului cu soluție antiseptică și dezinfectează penseta cu alcool.
În cazul în care prietenul blănos prezintă simptome în decurs de o lună de la acest eveniment, mergi la medicul veterinar. Manifestările includ: apatia, refuzul de a mânca sau de a bea apă, deplasarea cu dificultate, umflarea articulaţiilor, ganglioni limfatici umflaţi etc.
De asemenea, poți stropi căpușa cu spirt, fără să o atingi, iar ea va ieși singură.
O altă metodă de îndepărtare a căpușelor este să pui praf de purici pe zona în care aceasta se află. În trei sau patru ore ar trebui să moară, după care se usucă și cade.
Acetona este o altă substanță pe care căpușele nu o agreează. Înmoaie puţină vată în acetonă şi pune compresa peste parazit. Va ieşi singură.
În plus, te poți ajuta și de un băt de chibrit. Umezește un băț de chibrit și plimbă capul cu fosfor în jurul căpușei. Mirosul este foarte atractiv pentru acest parazit şi va scoate capul din pielea animalului pentru a se apropia de fosfor.
Desigur că cea mai bună soluție este de a-l lăsa pe medicul veterinar să îndepărteze căpușa. Însă, dacă nu este posibil acest lucru, o poți îndepărta și singur, dar cu mare atenție.