Stim cu totii ca fiecare proprietar de masina este obligat prin lege sa incheie o polita de asigurare RCA, ce are drept scop despagubirea persoanelor afectate in urma unui accident provocat de masina celui vinovat. Nu toti stiu insa, ca tarifele pe care soferii le primesc atunci cand isi fac o calculatie RCA sunt variabile si depind de mai multi factori, printre care:
– Factori externi soferului ce tin de piata de asigurare si trendul in despagubire, luandu-se in calcul indicatori precum: frecventa si valoarea daunelor la nivelul asiguratorilor, in mare calcule matematice care sa asigure un echilibru intre incasarile din asigurari si valoarea daunelor platite.
– Caracteristicile masinii: capacitatea cilindrica a masinii, numarul de cai putere, sunt factori importanti in pretul final al asigurarii. Cu alte cuvinte, cu cat masina este mai puternica, cu atat asigurarea RCA va fi mai scumpa.
De exemplu in anul care tocmai se incheie, un sofer a platit pentru o masina cu motor de 1200 cmc, in jur de 1000 lei/an, in timp ce aceeasi persoana pentru o masina cu motor de 2500 cmc, a platit in jur de 2700 lei/an.
– Istoricul de trafic al soferului sau sistemul Bonus-Malus in termeni specifici. Soferii care au nu au provocat daune anterior incheierii politei de asigurare primesc o reducere, in timp ce soferii care au inregistrat evenimente in trafic, vor plati mai mult; exista 8 clase de Bonus, iar soferii exemplari pot atinge un procent de reducere de pana la 50%, in timp ce un istoric maxim negativ M8, va atrage o crestere a pretului cu pana la 80%.
Bine de stiut: Multi soferi nu realizeaza ca indiferent daca au o pauza in istoricul de asigurare RCA, pe motiv ca nu au mai avut masina spre exemplu, clasa de Bonus Malus este trasferata automat pe noua masina.
– Factori personali, precum regiunea sau orasul in care locuiesti, starea civila, numarul de copii. De exemplu, o persoana care locuieste intr-o zona rurala, va plati mai putin, intrucat zona neefind aglomerata se considera ca probabilitatea unui eveniment in trafic este mai mica.
– Segmentele de asigurati si tema pe care o abordam pe larg astazi: varsta asiguratului, ca factor responsabil de pretul final al asigurarii. Istoricul de date arata ca, cu cat varsta soferului este mai mica, cu atat daunele sunt mai mari sau mai frecvente statistic, astfel ca preturile cresc considerabil.
Cat costa asigurarea RCA in functie de varsta
Se pare ca daca esti tanar si vrei sa semnezi pentru o prima afacere paguboasa, atunci iti cumperi masina si iti inchei RCA. Indiferent ca te incadrezi la categoria de adolescent teribilist sau dimpotriva conduci cu simtul raspunderii si adaptezi si viteza la experienta, pentru cei care calculeaza tarifele de referinta RCA, intri in categoria celor predispusi sa faca accidente multe si semnificative ca valoare de despagubire si astfel vei plati un pret mai mare pentru asigurarea RCA.
Bine de stiut: Daca esti tentat si tu sa iti achizitionezi masina si sa o treci pe numele unei persoane mai in varsta, nu uita ca si sistemul de Bonus – Malus are o greutate mare, iar daca vei inregistra daune, pretul asigurarii oricum va creste, iar responsabilitatea va pica pe umerii altcuiva. Chiar daca metoda de calcul nu pare la prima vedere echitabila, incearca sa devii un bun sofer, condu responsabil si preventiv, iar in prima faza sistemul de Bonus te va ajuta, iar o data cu varsta beneficiile vor creste proportional.
La polul opus se afla pensionarii vigilenti, responsabili si experimentati care sunt recompensati pentru indelungata ”cariera in trafic” cu preturi mai mici la politele RCA, in raport cu riscul scazut care-l manifesta asupra bugetului de ”dauna”.
Cat costa asigurarea RCA pana la 30 de ani
- 1030 lei pentru masinile sub 1200 cmc
- 1043 lei pentru masinile intre 1201 – 1400 cmc
- 1225 lei pentru masinile intre 1401 – 1600 cmc
- 1385 lei pentru masinile intre 1601-1800 cmc
- 1523 lei pentru masinile intre 1801-2000 cmc
- 2147 lei pentru masinile intre 2001 – 2500 cmc
- 2870 lei pentru masinile care au motoare de peste 2500 cmc
Bine de stiut: Acestea sunt tarifele de referenta publicate de ASF, dar nu reprezinta pretul final pe care il vei plati pe asigurarea RCA. Pentru un pret final, adaptat masinii tale si calculat pentru fiecare Asigurator in parte, acceseaza calculatorul RCA, completeaza datele personale si ale masinii tale, iar aplicatia iti va afisa toate tarifele finale, in functie de Asigurator.
Cat costa asigurarea RCA intre 30 si 40 de ani
- 691 lei pentru masinile sub 1200 cmc
- 709 lei pentru masinile intre 1201 – 1400 cmc
- 832 lei pentru masinile intre 1401 – 1600 cmc
- 941 lei pentru masinile intre 1601-1800 cmc
- 1035 lei pentru masinile intre 1801-2000 cmc
- 1497 lei pentru masinile intre 2001 – 2500 cmc
- 1950 lei pentru masinile care au motoare de peste 2500 cmc
Toate tarifele sunt raportate la o asigurare RCA incheiata pe 1 an si dupa cum se poate vedea cu usurinta, un tanar sub 30 de ani va plati aproape de 2 ori mai mult pentru aceeasi masina, intrucat sunt considerati incepatori si lipsiti de experienta, cu proabilitate mare de a face accidente.
Preturile incep sa scada considerabil pentru segmentul de varsta 31-40 de ani, soferii din aceasta categorie fiind considerati experimentati, indiferent de vechimea permisului 😊. Iar segmentul de varsta de peste 50 de ani, intra deja in zona tarifelor mici, intrucat se considera ca acestia provoaca cele mai putine accidente in trafic, prin urmare reprezinta un risc mic.
Tu ce parere ai despre sistemul de calculare al politei RCA?