Prima pagină » Sanatate » Cât se trăiește cu fibroză pulmonară. Cât de rapid se dezvoltă boala și cum poți stopa răspândirea acesteia

Cât se trăiește cu fibroză pulmonară. Cât de rapid se dezvoltă boala și cum poți stopa răspândirea acesteia

14 nov. 2022, 10:11,
BZI.ro, în Sanatate

Multe persoane care suferă de afecțiuni respiratorii se întreabă cât se trăiește cu fibroza pulmonară. Fibroza pulmonară este o boală care implică înlocuirea plămânilor cu țesut fibros. Acesta înlocuiește treptat și complet țesutul alveolar al structurii.

Fibroza este caracterizată de o deteriorare progresivă a respirației pacientului, până la insuficiență respiratorie. Prin urmare, este foarte important să nu întârziați tratamentul și să aveți încredere doar în specialiști cu înaltă calificare. Mulți oameni nu știu ce este fibroza pulmonară până când nu se confruntă cu ea. Însă trebuie să știi că aceasta este o afecțiune destul de complicată, care necesită un nivel ridicat de expertiză medicală, cunoștințe și echipamente specifice pentru a fi diagnosticată.

medic care foloseste un stetoscop pentru a asculta plamanii unei persoane

Fibroza pulmonară este o boală complexă a plămânilor

Cât se trăiește cu fibroză pulmonară. De ce nu trebuie să amânați tratamentul?

Fibroza este recunoscută prin cicatrizarea țesutului pulmonar. Acestea determină afectarea schimbului de gaze în plămâni, iar oamenii suferă adesea de o lipsă de aer. Pacienții dezvoltă dificultăți de respirație și o tuse cronică care se agravează în timp. Persoanele cu acest diagnostic nu trăiesc în medie mai mult de patru-cinci ani.

Fibroza este cel mai adesea cauzată de boli care afectează plămânii unei persoane. Speranța de viață a persoanelor care suferă de fibroză pulmonară variază foarte mult. Înainte de apariția medicamentelor care să încetinească formarea cicatricilor, aproximativ jumătate dintre pacienți trăiau mai puțin de 3 ani după diagnosticul de fibroză pulmonară, iar unul din cinci trăia mai mult de 5 ani.

barbat care are o masca pe fata si se tine de piept si cap

Fibroza este cel mai adesea cauzată de boli care afectează plămânii unei persoane

Fibroza pulmonară este o boală complexă a plămânilor. Netratată, aceasta poate duce la invaliditate, insuficiență cardiacă secundară și chiar stop cardiac. Fibroza poate provoca modificări ale sistemului pulmonar care nu pot fi inversate. Este aproape imposibil de spus cum se va dezvolta fibroza pulmonară la o persoană. Cu cât o persoană caută tratament mai târziu, cu atât starea plămânilor va fi mai gravă. Acest lucru face ca recuperarea să fie mai dificilă.

Etapele tratamentului fibrozei pulmonare. Caracteristicile terapiei

Țesutul pulmonar este destul de elastic și extensibil în natură. Fibroza pulmonară provoacă pierderea acestei capacități. Astfel, îngroșarea țesutului pulmonar împiedică schimbul de gaze. Oxigenul și dioxidul de carbon nu pot trece liber prin pereții alveolelor. Evoluția generală a fibrozei pulmonare depinde în mod direct de localizarea zonelor formate și de motivele dezvoltării lor.

medic care priveste un rezultat de la rentgen cu plamanii unei persoane

Fibroza este recunoscută prin cicatrizarea țesutului pulmonar

În prezent, nu există o metodă unică care să fie 100% eficientă în tratarea fibrozei pulmonare. Prin urmare, sarcina principală a medicilor este de a stabili cauzele bolii și de a opri efectele acesteia. Specialiștii moderni au obținut un oarecare succes în acest domeniu. Acest lucru a făcut posibilă stoparea creșterii și răspândirii țesutului fibrotic. Mai ales dacă boala se dezvoltă din cauza inflamației sau a proceselor autoimune.

Oprirea factorilor care determină creșterea țesutului cicatricial. Acest lucru poate necesita o schimbare a ocupației, a locului de muncă pentru a scăpa de efectele dăunătoare ale prafului sau ale alergenilor. De obicei, tratamentul urmărește oprirea expansiunii zonelor afectate. În acest scop se folosesc medicamente speciale.

Atunci când te întrebi cât se trăiește cu fibroză pulmonară este bine să te preocupi și de metodele de tratament pentru a scăpa de boală. De mare ajutor sunt și efectuarea de exerciții regulate de respirație. Acest lucru îmbunătățește funcția de respirație. Efectuarea terapiei cu oxigen este, de asemenea, un mod eficient de a crește anii de viață. Acest lucru este efectuat, de obicei, de specialiști cu înaltă calificare. Dacă apare fibroza pulmonară, nu este nevoie de un meniu special. O persoană care suferă de această boală trebuie să aibă o dietă variată, care să includă legume, fructe, proteine și produse lactate.

medic care priveste un rezultat de la rentgen cu plamanii unei persoane

Fibroza este caracterizată de o deteriorare progresivă a respirației pacientului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *