Prima pagină » Sanatate » Cât se poate trăi cu insuficiență renală? În ce constă procedura de dializă?

Cât se poate trăi cu insuficiență renală? În ce constă procedura de dializă?

27 apr. 2023, 12:49,
în Sanatate

Persoanele care suferă de probleme de sănătate cu rinichii se întreabă cât se poate trăi cu insuficiență renală. Rinichiul uman pare să fie singurul organ căruia medicii au învățat să îi înlocuiască, cel puțin într-o anumită măsură, funcțiile. Procedura de hemodializă, adică curățarea sângelui de toxinele acumulate, permite unei persoane ai cărei rinichi au „cedat” să trăiască, deși este permanent „legată” de un aparat.

Cât de mult veți trăi suferind de insuficiență renală? la această întrebare nu s-a răspuns decât recent în medicina modernă. Totuși, să o luăm pas cu pas. Anul 1960 este considerat a fi începutul hemodializei în lume. Americanii Belding Scribner și Wayne Quinton au reușit să rezolve problema accesului vascular pe termen lung. La 10 aprilie 1960, în cadrul unui forum medical, aceștia au prezentat pentru prima dată un dispozitiv care permitea proceduri repetate de hemodializă la pacienții cu insuficiență renală cronică. Două canule din tuburi de teflon cu pereți subțiri au fost implantate în artera radială și în vena safenă din partea inferioară a antebrațului. Capetele exterioare ale șuntului au fost conectate cu un tub de teflon curbat.

Cât se poate trăi cu insuficiență renală? Primele persoane care au urmat un tratament cu hemodializă

Clyde Shields, în vârstă de 39 de ani, pacient la Centrul de hemodializă acută al Universității din Washington, a fost primul pacient care a fost tratat cu hemodializă cronică. La 9 martie 1960, i s-a montat un șunt arteriovenos care i-a salvat literalmente viața.

Al doilea a fost Harvey Gentry, un vânzător de pantofi în vârstă de 23 de ani. Acestuia i s-a implantat un șunt arteriovenos la 23 martie 1960. Ambii pacienți au fost tratați cu succes. Au fost pacienți cu dializă cronică complet reabilitați.

Clyde Shields a trăit sub hemodializă timp de peste 11 ani și a murit în 1971, la vârsta de 50 de ani, în urma unui infarct miocardic. Harvey Gentry a primit un transplant de rinichi de la mama sa în 1968 și a murit jucând golf în urma unui infarct miocardic în 1987, la 27 de ani după ce a început tratamentul.

Deși rămâne o procedură costisitoare, ea a devenit relativ accesibilă pentru o persoană obișnuită. În fiecare an, tot mai multe persoane care erau odată condamnate la o moarte agonizantă capătă speranța de viață prin intermediul acesteia.

Care este speranța generală de viață a persoanelor care fac dializă?

În zilele noastre, majoritatea pacienților care fac dializă doar dorm pur și sau privesc telenovelele preferate, uitându-se la televizoarele montate vizavi de scaune. În ceea ce privește speranța generală de viață la hemodializă, unul dintre cei mai buni specialiști în acest domeniu a vorbit despre unul dintre pacienții săi care face hemodializă de peste 30 de ani.

Și există pacienți în lume care fac hemodializă de mai bine de 40 de ani, a mai spus profesorul. Există mulți pacienți care fac dializă de peste 20 de ani. Nu există statistici exacte pentru țara noastră, sistemul de îngrijire a pacienților cu insuficiență renală cronică este încă în curs de formare.

Datele despre cât se poate trăi cu insuficiență renală sunt mai bine cercetate în Statele Unite ale Americii.  Cu toate acestea, informațiile privind speranța de viață nu fac decât să se îmbunătățească în fiecare an, medicina nu stă pe loc. De exemplu, speranța medie de viață după începerea dializei între 0 și 14 ani este de aproximativ 20 de ani, iar speranța medie de viață în cazul în care se alege dializa și transplantul este de 55 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *