Prima pagină » Informații utile » Cât se poate ține proba de scaun la frigider? Informații utile pentru analize

Cât se poate ține proba de scaun la frigider? Informații utile pentru analize

18 feb. 2025, 08:54,
în Informații utile

În cazul în care îți faci un set de analize, e posibil să trebuiască să știi cât se ține proba de scaun la frigider, fiind una dintre probele care pot releva medicului posibila afecțiune cu care te confrunți.

Depozitarea corectă a probelor de scaun este un aspect important în procesul de analiză medicală. Pentru o mai bună depozitare, factori precum temperatura și timpul de păstrare sunt esențiali.

Cât se poate ține proba de scaun la frigider

Probele de scaun pot fi păstrate la frigider pentru o perioadă limitată de timp, în general până la 24 de ore. Totuși, este importat să se livreze proba către laborator cât mai repede posibil. Acest lucru asigură acuratețea rezultatelor testelor.

După 24 de ore, există riscul ca bacteriile să se înmulțească sau să moară, alterând echilibrul microbiologic natural al probei. De asemenea, unii compuși chimici pot începe să se degradeze, afectând rezultatele testelor biochimice. Anumite teste, cum ar fi cele pentru detectarea paraziților, sunt extrem de sensibile la timp.

Un alt aspect important este temperatura optimă de păstrare. Aceasta este de 4°C. Acest lucru asigură, de asemenea, menținerea integrității acesteia și obținerea unor rezultate de laborator precise. Totodată, în cazul unor teste specifice, pot exista cerințe speciale de depozitare. Cerințele de depozitare trebuie respectate cu strictețe.

Congelarea probei de scaun trebuie evitată pentru că poate avea efecte negative semnificative asupra calității și viabilității acesteia. Acest proces poate distruge structura celulară a microorganismelor prezente în probă și, totodată, formarea cristalelor de gheață poate modifica compoziția chimică a probei, influențând acuratețea analizelor biochimice. Totuși, dacă procesul de congelare este inevitabil din motive logistice, este esențial să menționați asta clar în documentația care însoțește proba.

Depozitarea corectă

Este, de altfel, foarte important cum depozitați proba, pentru a preveni contaminarea încrucișată cu alimentele din frigider. Aceasta trebuie pusă într-un recipient etanș, rezistent la scurgeri și plasată separat de produsele alimentare. Ideal este să folosiți un compartiment sau raft dedicat exclusiv probei medicale.

Acest lucru protejează atât integritatea probei, dar și contaminarea alimentelor. În cazul în care frigiderul este utilizat în comun cu alte persoane, este important să se comunice clar prezența probei medicale și să se asigure că aceasta nu este manipulată sau deplasată accidental.

Utilizarea unui raft separat pentru proba medicală creează o barieră fizică între ea și alte alimente din frigider, reducând riscul de contaminare încrucișată. Este important că recipientul sau raftul utilizat să fie curat și dezinfectat înainte și după utilizare. Acest lucru nu doar că protejează proba, dar și menține igiena generală a frigiderului.

Un alt lucru de evitat este expunerea probei la aer și umiditate. Expunerea la aer poate duce la oxidarea anumitor componente ale probei, modificând astfel compoziția chimică. Umiditatea excesivă poate favoriza creșterea microorganismelor, alterând echilibrul microbiologic al probei. Recipientul în care puneți proba de scaun trebuie să fie închise ermetic imediat după colectarea probei, reducând astfel la minimum expunerea la aer și umiditate.

Astfel, răspunsul la întrebarea „cât se poate ține proba de scaun la frigider” este 24 de ore, pentru acuratețea rezultatelor testelor.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Vremea la început de aprilie. ANM anunță ploi dese și maxime sub 18°C
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai periculos electrocasnic. Te poate omorî
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Românii ar putea primi 2.250 de lei lunar de la stat. Legea de care puţini ştiu
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025