În această perioadă a anului, multă lume este înnebunită să mănânce măcar o dată porumb fiert. Dacă vrei să-ți faci singur acasă este foarte important să știi cât se fierbe porumbul pentru a avea un gust extraordinar.
Este foarte important să știi cât să lași porumbul la fiert pentru a nu risca să mănânci un porumb tare sau unul care începe deja să semene a mămăligă pe cocean. La fierbere, porumbul nu trebuie să se întârească, ci din contră, trebuie să-și păstreze forma boabelor, să fie destul de moale și suculent.
În multe țări europene, porumbul este folosit ca o garnitură, în tim pce americanii preferă să-l mănânce alături de mazăre, păstăi, orez simplu alb și un tip de carne.
Noi, românii, preferăm să-l mâncăm ca atare, cu puțină sare pe el.
Cât se fierbe porumbul: trucuri pentru un gust perfect
Ceea ce pare ușor la prima vedere și zici că nu e mare filosofie să fierbi un porumb se poate transforma într-un fiasco dacă nu ai grjă la câteva detalii atunci când fierbi porumbul.
Pentru ca boabele să nu fie foarte moi încât să se strice, dar tari în afară și crocante trebuie să ții cont de anumite aspecte. Astfel, în alegerea porumbului trebuie să ai în primul rând vedere dacă este porumb „dulce“ din sezon sau este un porumb „trecut”, care a fost cules mai târziu decât ar fi trebuit.
În plus, este foarte important să știi ce soi de porumb să cumperi sau să-ți culegi din grădină.
Porumbul dulce este mai deschis la culoare, pănușele lui au o culoare sunt de un verde deschis, iar boabele de porumb sunt rotunde și mai lăptoase. Porumbul care se folsoește pentru producerea făini ide proumb sau care se dă e mâncare la vite are pănușele de un verde mai închis, iar boabele sunt mai lunguiețe.
De asemenea, un alt factor de care trebuie să ții cotn este oala în care urmează să fierbi porumbul. Aceasta trebuie să aibă cu pereți groși deoarece timpul de gătire este determinat de acest aspect.
Cât timp se fierbe porumbul
Dacă nu vrei să pierzi foarte mult timp pentru a fierbe porumbul, este indicat să folsoești o oală sub presiune.
După ce ai curățat pormbul de pănușă și de mătase și l-ai spălat bine, este indicat să îl pui în apă atunci când pui oala pe foc.
Dacă vorbim despre oala sub presiune, timpul de fierbere este de aproximativ 30-40 de minute, în funcție de cât de tare sau moale vrei să fie. Dacă folsoești o oală obișnuită, din momentul în care începe să fiarbă apă poți lăsa porumbul să fiarbă aproximativ 50 de minute.
Cât este de bun pentru sănătate porumbul
Dincolo de faptul că nu are foarte multe calorii, porumbul este benefic pentru sănătate datorită compușilor vegetali bioactivi pe care îi conține. Astfel, porumbul conține antioxidanți mai mulți decât multe alte cereale. Porumbul este bogat în acid ferulic, un antioxidant al polifenolilor din porumb.
Ași antioxidanți regăsiți în porumb sunt antociani. Această familie de pigmenți dă nuanța de albastru, violet sau roșu porumbului.
Zeaxantina conținută de proumb este una dintre cele mai frecvente carotenoide vegetale și are un rol important în îmbunătățirea sănătății ochilor.
Acidul fitic este un alt antioxidant din porumb care ajută absorbția mineralelor dietetice, cum ar fi zincul și fierul.