Prima pagină » Sanatate » Cât sânge se donează? Beneficiile donării asupra sănătății!

Cât sânge se donează? Beneficiile donării asupra sănătății!

21 oct. 2024, 12:54,
Redacția BZI în Sanatate

Când vine vorba de transfuzie sânge, una dintre cele mai frecvente întrebări este cât sânge se donează în cadrul unei sesiuni. Acest act de generozitate și solidaritate poate face diferența între viață și moarte pentru cei care au nevoie urgentă de transfuzii.

Procesul de donare de sânge este reglementat de norme stricte, asigurându-se astfel că fiecare donator contribuie într-un mod sigur și eficient. Cantitatea de sânge donată este standardizată la nivel internațional, însă puțini cunosc detaliile legate de volumul exact și impactul asupra organismului.

Cât sânge se donează

La o donare de sânge se recoltează 410 – 450 ml de sânge, cantitatea se raface, ca și volum în câteva ore, în funcție de volumul de lichide ingerat post-donare și din punct de vedere biologic în 2 săptămâni.

Dar de cât sânge este nevoie pentru a salva o viață? Din sângele donat o singură dată, adică 450 ml puteți ajuta, poate chiar salva, până la trei persoane. Cu toate acestea, donarea de sânge are avantaje nu doar pentru pacienții care au nevoie de o transfuzie, ci și pentru donatori.

Aceste avantaje și beneficii constau în susținerea sănătății emoționale și cardiovasculare, investigații medicale gratuite, decontarea cheltuielilor e transport sau acordarea unei zile libere la de serivicu.

Nu există un substitut pentru sânge. Sângele nu poate fi fabricat și singura sursă este donarea de sânge de către oameni, de aceea este și greu să stabilim dacă leucemia se vindecă sa nu.

Mai mult, elementele celulare din unitatea de sânge, celule roșii și trombocitele sau proteinele din plasma donată au o valabilitate bine stabilită, astfel încât dacă unitatea de sânge nu a fost folosită, ea trebuie înlocuită cu una nouă. Astfel, donarea de sânge trebuie să fie un proces continuu.

De asemenea, există specialiști care sugerează că donarea de sânge duce la arderea a 650 de calorii. Cu toate acestea, nu pare să existe nicio dovadă concretă care să ateste acest lucru. Orice beneficiu al acestei pierderi de calorii poate fi pe termen lung. Dacă doriți să donați sânge, este important să vă hidratați corespunzător înainte și după procedură.

Aspecte mai puțin cunoscute despre grupurile de sânge

Tipul de sânge reprezintă una dintre cele mai misterioase caracteristici ale organismului. Există patru grupe sanguine și oamenii de știință susțin că fiecare din ele este corelată cu un risc mai mare de apariție a anumitor afecțiuni, chiar și banalele dureri de ceafă.

Oamenii au patru grupa de sânge A, B, AB și O, în funcție de antigenii de pe suprafețele hematiilor, celulele roșii din sânge. Și acestea nu au relevanță doar în caz de donare și transfuzie de sânge.

Creierul și sistemul vascular au mai multe în comun decât am putea crede. Persoaneel cu grupa de sânge AB sunt cu 82% mai expuse riscului de a experimenta dificultăți de memorie, limbaj și atenție, ce pot fi un semnal referit la instalarea demenței, comparativ cu persoaneel cu alte tipuri de sânge.

Persoanele cu grupa de sânge A sunt mult mai susceptibile de a avea niveluri mai ridicate de cortizol, hormonul stresului, în corpul lor.

Antigenele A și B nu se află doar în sange, la aproximativ 80% dintre oameni ele pot fi găsite adesea la nivelul mucoasei intestinale. O mare parte din bacteriile care trăiesc în intestine se hrănesc cu aceste antigene, ceea ce determină în mare măsură ce bacterii să se dezvolte și care să dispară.

Astfel, s-a constatat că persoanele cu grupa de sânge B dețin cu până la 50.000 de ori mai multe tulpini de bacterii prietenoase decât persoanele cu grupa A sau O.
Cu toate acestea, nu trebuie să-ți fie frică de cât sânge se donează pentru că acesta se reface și nu există efecte secundare ale donării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`