Prima pagină » Sanatate » Cât sânge are un om. Cum poate fi măsurată cantitatea rămasă în urma unui accident
Cât sânge are un om. Cum poate fi măsurată cantitatea rămasă în urma unui accident

Cât sânge are un om. Cum poate fi măsurată cantitatea rămasă în urma unui accident

08 dec. 2023, 11:07,
în Sanatate

Cantitatea de sânge din corpul tău este în general echivalentă cu 7% din greutatea ta corporală. Cu toate acestea, poate fi doar estimat cât sânge are un om, deoarece acest aspect poate fi influențat de sex, mediul de trai și de alți factori.

Cât sânge are un om. Estimările volumului de sânge din corp

Bebelușii născuți la termen au aproximativ 75 de mililitri de sânge per kilogram din greutatea lor corporală. Dacă un bebeluș cântărește aproximativ 3,6 kilograme, acesta va avea aproximativ 270 mililitri de sânge în corp. Un copil cu o greutate medie de 35 de kilograme va avea aproximativ 2,650 mililitri de sânge în corpul sau. Un adult cu o greutate medie între 70 și 80 de kilogramee ar trebui să aibă cu aproximare, între 4,5 și 5,7 litri de sânge.

Pentru a putea susține dezvoltarea bebelușilor, femeile gravide au, de obicei, cu 30-50% mai mult volum de sânge decât femeile care nu sunt însărcinate. Uneori, cantitatea de sânge din corpul uman poate să difere în funcție de locul în care trăiești. De exemplu, oamenii care locuiesc la altitudini mari au mai mult sânge deoarece cantitatea de oxigen scade la altitudini mai mari.

Cât de mult sânge poți pierde

Dacă pierzi prea mult sânge, creierul tău nu va putea primi suficient oxigen pentru a susține viața. Persoanele care suferă traume fizice, cum ar fi un accident de mașină, pot pierde sânge foarte repede. Pierderea unei cantități excesive de sânge este cunoscută sub numele de șoc hemoragic. Medicii împart șocul hemoragic în patru clase în funcție de cât sânge este pierdut. În cea de-a patra clasă, cantitatea de sânge pierdută poate fi fatală.

Tensiunea arterială și ritmul cardiac vor rămâne aproape normale cu o pierdere de până la 30% din cantitatea de sânge, adică de până la 1,500 mililitri de sânge. Pe măsură ce depășești această cantitate, ritmul cardiac va crește la 120 bătăi pe minut, tensiunea arterială va scădea, iar rata respiratorie va crește. Dacă pierzi mai mult de 40% din cantitatea de sânge îți poți pierde viața. Acest lucru înseamnă aproximativ 2,000 mililitri de sânge în cazul unui adult de greutate medie. Într-un astfel de caz, este important să fii transportat cât mai repede la un spital pentru a primi transfuzii de sânge.

Cum măsoară medicii volumul de sânge

De obicei, medicii nu măsoară direct cantitatea de sânge din corp deoarece o pot estima pe baza altor factori și teste. De exemplu, un test de sânge cunoscut sub numele de analiza de hemoglobină și hematocrit poate estima cât sânge ai în corp în comparație cu cantitatea de lichid din corpul tău. Apoi, medicul va lua în considerare greutatea și va aproxima cât de hidratat ești. Toți acești factori pot măsura indirect cât sânge ai în corp.

În cazul unui accident major care provoacă pierderi de sânge, medicii vor folosi de obicei greutatea corpului ca punct de plecare pentru a calcula cât sânge are un om. După aceea, vor folosi factori precum ritmul cardiac, tensiunea arterială și rata respiratorie pentru a estima cât sânge s-ar fi putut pierde. Vor încerca, de asemenea, să țină evidența oricărei pierderi suplimentare de sânge pentru a o înlocui rapid printr-o transfuzie de sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`