Probabil v-ați întrebat, de multe ori, cât rezistă un om fără mâncare? Dar fără apă? Ei bine, răspunsul este influențat de o multitudine de factori, cum sunt starea de sănătate, condiția fizică și voința fiecăruia. Aflați, în rândurile care urmează, ce se întâmplă cu un organism privat de hrană și de lichide.
În lipsa hranei, organismul este nevoit să se se orienteze spre o altă sursă pentru a menține nivelul glucozei. Astfel, glicogenul se descompune și la fel procedează și proteinele, dar și grăsimile. Dacă nu mai are glicogen la îndemână, ficatul transformă acizii grași în compuși cetonici, care se multiplică, până în punctul în care nu mai pot fi procesați. Atunci, are loc un dezechilibru cu potențial fatal la nivelul chimicalelor, fenomen ce poartă numele de cetoză.
Fără lichide, organismul dezvoltă insuficiență renală, iar dezechilibrele electrolitice apărute duc la aritmie cardiacă. Deshidratarea generează convulsii, degradarea permanentă a creierului și, în unele cazuri, deces.
Cât rezistă un om fără mâncare?
Potrivit specialiștilor, un om sănătos poate supraviețui până la opt săptămâni fără hrană, însă doar dacă dispune de apă. Chiar și așa, oamenii sunt diferiți, iar unii pot rezista mai mult, alții mai puțin, în lipsa alimentării.
Un rol foarte important îl joacă depozitele de grăsime, carbohidrați și proteine. În lipsa hranei, carbohidrații sunt primii utilizați, apoi urmează grăsimea și depozitele de proteine. Prin urmare, starea de sănătate se înrăutățește rapid, iar organismul cedează.
Un factor de luat în calcul este și clima. În cazul temperaturilor ridicate, căldura va grăbi deshidratarea, iar dacă temperaturile sunt joase, organismul va folosi energia, pentru a menține temperatura corpului.
După mai multe zile de înfometare, o persoană se poate confrunta cu: slăbiciune, stare confuză, diaree cronică, iritabilitate, dificultăți în activitățile decizionale, scăderea libidoului și deficiențe imunitare. Ulterior, pot apărea halucinații, convulsii, spasme musculare și aritmii.
Cât rezistă un om fără apă?
Un om rezistă fără apă mult mai puțin decât rezistă fără mâncare. De pildă, deshidratarea se poate instala în timp de o oră, în condiții de temperaturi ridicate, iar decesul poate suverni în câteva ore, dacă nu există posibilitatea hidratării (copil blocat într-un spațiu sau o persoană extenuată fizic).
Pentru a supraviețui, oamenii au nevoie permanentă de apă, deoarece aceasta este pierdută prin transpirație, urină, fecale și chiar respirație. În condiții de temperaturi extrem de ridicate (caniculă), un adult poate pierde până la 1,5 litri de apă și transpirație, fapt ce duce la creșterea temperaturii corpului și, în final, la declanșarea unui accident vascular cerebral.
Când o persoană suferă de deshidratare ușoară, apar următoarele semnale: lipsa salivei, descreșterea frecvenței de urinare, scăderea cantității de urină eliminată și culoare întunecată, însoțită de un miros puternic, al urinei. Deshidratarea moderată este caracterizată prin scăderea considerabilă a cantității de urină, uscarea cavității bucale, uscarea ochilor și înfundarea în orbite, dar și prin intensificarea bătăilor inimii. În fine, deshidratarea severă se manifestă prin lipsa urinei, letargie și iritabilitate, vomă și diaree.
Șocul este stadiul final al deshidratării. Acesta poate fi recunoscut printr-o piele de culoare albastru-gri și rece la atingere.
În concluzie, un om poate supraviețui fără apă între trei și cinci zile, dacă are o stare bună de sănătate și se află în condiții optime. Bineînțeles, acest lucru depinde de la o persoană la alta.