Prima pagină » Sanatate » Cât rezistă un om fără dializă? Iată care este speranța de viață a unei persoane cu afecțiuni renale!

Cât rezistă un om fără dializă? Iată care este speranța de viață a unei persoane cu afecțiuni renale!

29 ian. 2025, 08:50,
Redacția BZI în Sanatate

Mulți pacienți cu insuficiență renală se pot întreba cât rezistă un om fără dializă și dacă se poate supraviețui în lipsa acesteia. Ei bine, trebuie reținut că atunci când apare această insuficiență, rinichii nu mai funcționează așa cum trebuie, iar pacientul are nevoie de dializă sau transplant de rinichi pentru a supraviețui.

Dializa este un tratament de filtrare și purificare a sângelui, care are loc cu ajutorul unui aparat special, numit dializor. Aceasta este necesară în cazul insuficienței renale, o afecțiuni extrem de gravă care apare uneori fără simptome vizibile, până când ajunge într-un stadiu avansat.

Cât rezistă un om fără dializă?

Este important de menționat că dializa poate fi necesară pe toată durata vieții sau până la operația de transplant. Pacienții cu grave probleme renale au nevoie de trei ședințe de dializă pe săptămână.

Prin această procedură medicală se filtrează toxinele și apa din sânge, în mod normal, o funcție a rinichilor. Fără dializă, bolnavii nu au nicio șansă. Un pacient pe dializă mai mult de cinci, șase zile nu ar rezista. Începe să se instaleze senzația de moleșeală, de greață și într-o săptămână ar fi în comă.

Aparatul de dializă îndeplinește rolul pe care îl au, de fapt, rinichii, atunci când aceștia sunt afectați și nu mai pot funcționa în mod natural. Fără dializa renală, produșii de catabolism, medicamentele sau alte toxine se acumulează în sânge și se produce efectiv o intoxicație a întregului organism, având ca rezultat deteriorarea tuturor funcțiilor și organelor.

Dializa se recomandă în urma analizelor de sânge, urmărind, în mod special, valoarea creatininei determinate prin creatinină urinară. Dializa este necesară atunci când valoarea creatininei este de 800-1600 mg/24 ore la femei, iar la bărbați între 800-188mg/24 ore.

În cazul formelor severe și acute de insuficiență renală, unii pacienți pot opta pentru un tratament injectabil cu un hormon numit eritopoetină care înlocuiește dializa, aceste situații fiind însă riguros selectate de medicul specialist nefrolog care va aprecia severitatea afectării renale și potențialul acestei forme de tratament la situația dată. Aceste injecții se fac o dată pe săptămână. Unii pacienți pot avea și opțiunea transplantului de rinichi, despre care trebuie discutat amănunțit cu medicul specialist.

Efectele adverse ale dializei

În cazul hemodializei intermitente, riscurile asociate sunt hipotensiunea arterială, crampele musculare și anemia, mâncărimi ale pielii, somn dificil, pericardită, infecții la locul abordului venos, bacteriemie, bătăi ale inimii neregulate, uneori chiar stop cardiac iresuscitabil, atunci când efectele adverse anterioare debutează subit și/sau nu pot fi remediate, sau când starea clinică a pacientului este foarte degradată și nu mai există resursele funcționale interne de a se remedia sub tratamentele instituite.

În cazul dializei peritoneale, există riscul infectării locului unde este introdus cateterul în abdomen, riscul de peritonită, creșterea în greutate și slăbirea mușchilor abdominali, hiperglicemie cauzată de dextroza din lichidul folosit la acest tip de dializă, dureri de stomac, stări febrile sau hernie.

În cazul terapiei de substituție renală continuă, riscurile care pot apărea sunt infecțiile, hipotermia, sângerările, hipotensiunea, recuperarea renală dificilă și poate exista riscul de șoc anafilactic.

Dacă faci dializă și rămâi însărcinată, vei avea nevoie de monitorizare la un centru de dializă, iar ședințele de tratament pot fi necesare mai des și să dureze mai mult decât în mod obișnuit. Prin urmare, trebuie să știi cât rezistă un om fără dializă și că fără această procedură el nu va putea supraviețui.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Câte clase are, de fapt, Piedone. S-a lăsat de școală după ce a avut media  5,33
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Anunțul neașteptat pe care Teodora și Alex Marcu, foștii concurenți Insula Iubirii, l-au făcut în mediul online. Reacția fanilor
Playtech.ro
Delia, atacată de câini în parc, în urmă cu puţin timp! Era cu telefonul în mână,: ‘Sunt praf’
observatornews.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum l-a inspirat „Dallas” pe Marian Vanghelie să-și facă o afacere. I-a adus 25 de milioane de euro
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Nebunie curată semnată de Gigi Becali! Mega-proiect demarat la 7500 de km distanță de România
Playtech.ro
Ce bani trebuie să declari la ANAF, în 2025. Aşa nu vei avea probleme la bancă
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Vestea zilei! A murit! I s-a făcut rău pe scenă, în timpul concertului!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Criza din România aduce PROGRAM DE LUCRU DE 4 ZILE, dar şi salariile TĂIATE corespunzător
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`