Cât rezistă un om bolnav de cancer fără mâncare? Ei bine, durata de supraviețuire a unui om fără să mănânce depinde de greutate, de gene, dar și de faza bolii în care se află.
Este bine-cunoscut faptul că esențială în lipsa hranei este hidratarea. Lipsa totală de mâncare, dar cu o hidratare adecvată, poate duce chiar și la 40 de zile de supraviețuire sau mai mult. Există cazuri de greviști ai foamei, care au rezistat până la 73 de zile, însă trebuie menționat că aceste persoane erau sănătoase. În cazul unui pacient oncologic, lucrurile stau diferit. Fiind vorba de un organism slăbit de boală, durata de supraviețuire scade considerabil. Astfel că, despre cât rezistă un om bolnav de cancer fără mâncare, dar și despre alimentația pacientului oncologic, vom vorbi în rândurile care urmează.
Cât rezistă un om bolnav de cancer fără mâncare?
Așa cum s-a întâmplat în perioadele de foamete sau în lagărele de concentrare, durata de supraviețuire poate fi extinsă la luni sau la ani, însă doar cu o hidratare corespunzătoare. În acest caz, organismul poate încetini metabolismul, pentru a conserva energia. Un rol esențial în mecanismul de protecție îl are tiroida. Fenomenul poate explica prezenţa genei care provoacă diabetul. În trecut, ea permitea oamenilor să reziste în perioadele de foamete, reducând consumul de energie al organismului, potrivit bude.ro.
Astfel că, la bolnavii de cancer, decesul survine după ce aceștia slăbesc 45% din greutatea corporală iniţială. Atunci când vorbim de bolnavi incurabili, moartea se poate produce după 10-14 zile de la oprirea perfuziei sau după ce aceștia au încetat să mai bea apă.
Ce trebuie să mănânce și ce nu un bolnav de cancer?
Un pacient oncologic are nevoie de un plan de nutriție personalizat. Acesta trebuie să consume alimente variate, dar este necesar să evite zahărul, dulciurile, sarea, alimentele care produc constipație sau diaree și acele alimente care îi pot face rău, în cazul în care are vreo alergie.
Aportul în exces de antioxidanți și de suplimente nutriționale, în afara celor prescrise de medic, este nerecomandat. De asemenea, un bolnav de cancer nu ar trebui să consume alimente cu indice glicemic crescut. Aportul de proteine trebuie balansat foarte bine, iar grepfrutul, ceaiurile de sunătoare, genţiană, ginsengul, ginkgo biloba, precum şi suplimentele ce conţin aceste plante sunt interzise.
Pacientul trebuie să aibă mese la ore fixe, să consume alimente uscate sau cu o anumită consistență, pe care el o tolerează cel mai bine, să aibă mesele la anumite intervale. Din dieta acestuia trebuie eliminate alimentele prea dulci, prea grase sau picante, ceapă prăjită, sosurile grase, mâncarea prăjită sau afumată. În timpul mesei este recomandată o anumită poziție a corpului, iar alimentele consumate trebuie să fie la temperatura camerei. Totodată, este contraindicat ca pacientul oncologic să mănânce în camere prea încălzite, unde există un miros de mâncare puternic și să evite tacâmurile metalice. Extrem de important este aportul de legume.
Așadar, o alimentație sănătoasă este cheia unei vieți echilibrate, mai ales în cazul unui pacient oncologic. Ca efect al tratamentului, dar și al bolii în sine, se instalează anorexia, dar și intoleranța la anumite alimente. De aceea, este necesar un plan de nutriție personalizat, pentru menținerea un aport satisfăcător protein-caloric, dar şi de micronutrienti. Malnutriţia este asociată cu o mai proastă supravieţuire, astfel că este important să nu neglijați sfaturile medicilor.