Prima pagină » Coronavirus » Cât rezistă coronavirusul pe piele? Descoperirea care ne arată cât de ușor ne putem îmbolnăvi

Cât rezistă coronavirusul pe piele? Descoperirea care ne arată cât de ușor ne putem îmbolnăvi

19 oct. 2020, 10:29,
în Coronavirus

Un studiu recent arată cât rezista coronavirusul pe piele. Potrivit cercetătorilor virusul rezistă de cinci ori mai mult decât gripa. Experții din Japonia au ajuns la concluzia că virusul rămâne activ pe piele timp de noua ore. Această descoperire confirmă faptul că este extrem de necesar ca mâinile să fie spălate frecvent.

Agentul patogen care provoacă gripa supravieţuieşte pe piele aproximativ 1,8 ore, arată studiul publicat în jurnalul Clinical Infectious Diseases.

Cât rezistă coronavirusul pe piele?

“Supravieţuirea timp de nouă ore a SARS-CoV-2 pe pielea omului poate creşte riscul de transmitere prin contact comparativ cu virusul gripal A, accelerând astfel pandemia”, se arată în studiu.

Cercetătorii din Japonia au făcut teste pe eșantioane de piele prelevate de la specimene de autopsie la aproximativ o zi de la deces.  Coronavirusul şi virusul gripal devin inactive în 15 secunde, prin aplicarea etanolului, care este utilizat în dezinfectanţii pentru mâini.

“Supravieţuirea de mai lungă durată a SARS-CoV-2 pe piele creşte riscul transmiterii prin contact, dar igiena mâinilor poate reduce riscul”, se menţionează în studiu.

Studiul confirmă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de spălare în mod regulat şi corect a mâinilor.

De la începutul pandemiei şi până acum, la nivel global s-au înregistrat 39,6 milioane de cazuri de infectare şi 1.109.838 de decese cauzate de Covid-19.

Cât rezistă coronavirusul pe pâine?

Cercetătorii japonezi au reușit să descopere cât rezistă coronavirusul pe piele. Profesorii de la Universitatea din București au realizat și ei un studiu pentru a afla cât rezista virusul pe pâine. Potrivit acestora noul coronavirus rămâne 3 ore pe o felie de pâine atinsă de o persoană contaminată.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ia în calcul să interzică vânzarea de pâine şi de produse de patiserie neambalate.

Aceasta problema a fost dezbătută de către ANPC cu ecretari de stat din Ministerul Agriculturii, dar şi cu reprezentanţi din industria pâinii, patronatelor şi morăritului şi au ajuns la concluzia că hipermarketurile pot să vândă pâinea neambalată cu o condiţie.

Ca o concluzie, pâinea neambalată poate fi comercializată doar dacă magazinele au o persoană să-i ajute pe clienţi.

„Asociaţia noastră susţine vânzarea asistată, dar marile reţele comerciale nu sunt de acord cu acest lucru, pentru că spun că s-ar crea cozi la standul respectiv şi nici aşa nu este bine, pentru că există riscul transmiterii virusului”, a spus Costel Stânciu, preşedintele Asociaţiei Protecţia Consumatorilor.

Preşedintele Asociaţiei Protecţia Consumatorilor a mai spus că produsele proaspete nu pot fi ambulate imediat deoarece asta ar duce la deprecierea calității produsului.

„În cazul produselor proaspete, scoase din cuptor, nu poţi să le introduci imediat într-o pungă de hârtie, pentru că produsul suferă nişte deprecieri din punct de vedere calitativ. Urmează ca ANPC să notifice Comisia Europeană referitor la ambalarea produselor proaspete“, a menționat Costel Stanciu.

Nutriționistul Cristi Mărgărit atrage si el atenția

„Din fericire, s-a constatat că virusul NU poate trece prin ambalaj, dar el poate fi pe suprafața ambalajului și rămâne pe suprafața ambalajului. Mare atenție atunci când cumpărăm de undeva de pe stradă, fast-food,  toneta unui magazin. Dacă o persoană bolnavă le-a atins și avea pe mână secreții nazale sau din gură, sigur că virusul poate fi pe acest ambalaj și trebuie să fim foarte atenți. Ar trebui să scăpăm de aceste ambalaje într-un mod igienic. Coronavirusul ne face să fim mult mai atenți, dar infecțiile digestive existau și până acum. Nu trebuie să ne protejăm doar de această transmisie aeriană, ci să avem grijă și la transmisia prin obiecte”, spune acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025