Cercetatorii de la Greifswald şi Bochum au analizat toate datele oficiale despre coronavirus, care se cunosc pana astăzi, şi le-a publicat în Journal of Hospital Infection.
Ca si gripa de exemplu, virusul se poate răspândi prin mâini şi suprafeţe care sunt atinse frecvent. „În spitale, acestea pot fi mânerele uşilor, de exemplu, dar şi butoane de apel, noptiere, rame de pat şi alte obiecte aflate în imediata apropiere a pacienţilor, care sunt adesea confecţionate din metal sau plastic”, explică profesorul Günter Kampf de la Institutul de Igiena si Medicina de la Spitalul Greifswald.
Studiile care se concentrează pe agenţii patogeni SARS, coronavirus şi Mers coronavirus au arătat, de exemplu, că virusurile pot persista pe suprafeţe şi rămân infecţioase la temperatura camerei până la nouă zile. În medie, ele supravieţuiesc între patru şi cinci zile. „Temperatura scăzută şi umiditatea ridicată a aerului cresc în continuare durata lor de viaţă”, avertizează Günter Kampf.
Testele cu diverse soluţii de dezinfectare au arătat că agenţii pe bază de etanol, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu sunt eficienţi împotriva coronavirusurilor. Dacă aceşti agenţi sunt aplicaţi în concentraţii adecvate, reduc numărul de coronavirusuri infecţioase de la un milion la doar 100 de particule patogene.
Specialistii sunt de parere că rezultatele analizelor altor coronavirusuri sunt transferabile noului virus. „Au fost analizate diferite coronavirusuri, iar rezultatele au fost similare”, concluzionează Eike Steinmann.