Prima pagină » Actualitate » Cât Remdesivir mai este în România în contextul în care țara se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului de infectări cu COVID-19
Cât Remdesivir mai este în România în contextul în care țara se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului de infectări cu COVID-19

Cât Remdesivir mai este în România în contextul în care țara se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului de infectări cu COVID-19

08 oct. 2020, 08:50,
George Cristian în Actualitate

Ministrul Nelu Tătaru a vorbit despre cât Remdesivir mai este în România, dar şi despre planul țării în momentul în care vom rămâne fără medicamentul folosit în tratarea COVID-19.

Într-o intervenţie la un post de televiziune, Ministrul Sănătății a explicat faptul că, în aceste momente, în România mai există doar 4000 de doze de medicament, dar dă asigurări că medicii pot folosi şi alte scheme de medicamentaţie în contextul în care tara traversează o perioadă dificilă

Remdesivir nu este singurul medicament pe care medicii îl administrează

Conform declaraţiilor ministrului, Remdesivir nu este singurul medicament pe care medicii îl administrează în tratarea pacienţilor care au fost infectaţi cu coronavirus. Dacă de la începutul lunii iulie, până acum, medicii au folosit aproximativ 11.000 de doze, în momentul de faţă, în România mai există doar 4.000 de doze, susţine Tătaru:

„Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum şi alte antivirale”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

România nu va rămâne fără medicamentele care se folosesc în tratarea COVID. Ministrul Nelu Tătaru a dat asigurări că, odată ce vom rămâne fără Remdesivir, în depozitele din ţară se află alte tratamente care ajuta la tratarea virusului. Începând de săptămâna viitoare, în depozitele românești vor intra peste 200.000 de tablete de favipiravir, un antiviral care împiedică replicarea virusului din Wuhan

”Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluţia unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se foloseşte la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a arătat Nelu Tătaru.

În altă ordine de idei, Nelu Tătaru a anunţat că România va încheia un contract cu firma producătoare de medicamente, iar în ţară, în Octombrie vor ajunge peste 12.000 de doze de Remdesivir. Dacă dozele utilizate până acum au fost donaţie de la Comisia Europeană, cele 12.000 de doze contractate acum sunt contracost.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prof. dr. Carmen Dorobăț a sesizat aceeaşi problemă

Managerul unităţii spitaliceşti a explicat faptul că tratamentul folosit pentru COVID-19 este pe terminate. Remdesivirul este aproape de a se termina la Spitalul de Boli Infecţioase. Totuşi, prof. dr. Carmen Dorobăț dă asigurări că există alte scheme medicamentoase care pot aduce un aport pentru bolnavii de COVID-19:

” În ceea ce priveşte tratamentul, Remdesivir se epuizează şi vom încerca să folosim alte asocieri de medicamente. Istoric vorbind, noi am îngrijit pacienţii fără Remdesivir, având că avem o experientea mult mai mare, o gamă mult mai mare de medicamente, posibilitatea utilizării medicaţiei anticuagulante, a altor anticorpi cum ar fi plasma hiperimuna, vom şti să ne resetăm, astfel încât să putem da îngrijirea cea mai bună pacienţilor. Există un cumul de parametri cum ar fi începutul anului şcolar şi nu mă refer aici la actul strict didactic ci la alte activităţi conexe, perioada începutului anului universitar, alegerile locale, socializare, atunci trebuie să ne gândim ca din acest moment, purtarea măştii inclusiv în spaţiile deschise, respectarea distanţei fizice, spălarea cu apă şi săpun, devin condiţii esenţiale pentru cee a ce se va întâmpla. Pe lângă infecţia vom avea şi alte virusuri care vor putea fi prezente în acelaşi timp, pe lângă virusul gripal exista alte virusuri care toate ataca pe calea aparatului respirator. Pacienţii cu comorbilitati vor fi cei mai afectaţi.

Insistam ca în această perioadă de timp să nu uităm de aceste măsuri şi să ducem pe cât posibil o viaţă pe cât se poate de normală şi să ne bucurăm şi de sărbătorirea Sfintei Paraschive.” a conchis Carmen Dorobăț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`