Premierul Ludovic Orban spune cât rămâne obligatorie masca de protecție. Prim ministrul susține că măsura purtării măştii va fi menţinută „cât timp va fi necesar”. Aceeași decizie se va lua şi în cazul celorlalte măsuri privind protecţia sanitară şi distanţarea fizică.
„Cât timp va fi necesar, vom păstra necesitatea portului măştii. Cât timp va fi necesar, vom menţine triajul, măsurarea temperaturii, obligaţia de păstrare a distanţei, regulile de distanţare fizică în scop sanitar în tot ceea ce înseamnă transport public, spaţii comerciale, locuri de muncă, pieţe, restaurante, terase. Este cea mai puternică formă de protecţie contra infecţiei”, a spus premierul.
Masca de protecție rămâne obliogatorie
Întrebat dacă ne putem aştepta la renunţarea purtării măştilor în spaţiile închise până la sfârşitul anului, premierul menționează că numărul mare de cazuri din ultima perioadă nu poate aduce la o relxarea a măsurilor.
„Vedeţi că ne confruntăm cu un număr de cazuri relativ mare, ne confruntăm cu un număr mare de cetăţeni care nu respectă regulile. Ne confruntăm, de asemenea, cu agenţi economici, instituţii care nu vor să-şi asume obligaţia respectării unor reguli stabilite şi noi trebuie să reacţionăm, pentru că pe primul plan prioritatea noastră o reprezintă sănătatea românilor”, a mai spus Ludovic Orban la RRA.
În război cu CCR
Premierul a spus în ședința de astăzi de guvern că măsurile de izolare și carantinare pe care le-a luat au făcut ca numărul de infectări să fie mult mai mic.
„Curtea Constituțională ne-a lăsat fără instrumentul de a lua deciziile de izolare la domiciliu, de carantinare în spații instituționalizate. Cum am fi putut reacționa în cazuri precum Suceava? Pe de o parte carantinarea a oprit răspândirea în alte localități și a permis revenirea la o situație mai bună în timp relativ scurt. Vă spun că exista cadrul legal și înante”, a declarat Ludovic Orban, în ședința de Guvern de luni.
Premierul consideră că a salvat viețile a mii de români prin măsurile luate, obligându-i pe cei care au revenit în țară din zonele galbene și roși isă stea în izolare sau în carantină.
„Unde am fi fost dacă n-am fi putut să luăm aceste măsuri? Noi am avut o expunere uriașă pentru persoanele care au venit din țări cu un focar foarte ridicat. Probabil numărul de cazuri ar fi fost de 10 sau de 20 de ori mai mare. Am apărat viața și sănătatea populației. Cred că orice instituție trebuie să se comporte responsabil, nu să facă jocuri politice și să pună bețe în roate“, s-a plâns Ludovic Orban.
Scandalul deciziei privind asimptomaticii
Prim ministrul s-a arătat deranjat că CCR a decis ca pacienții asimptomatici și internați cu forța să nu mai fie ținuți în spitale sau acasă. Ludovic Orban a lansat acuzații grave la adresa Curții Constituționale. Premierul susține că pe secțiile de ATI nu mai sunt medici, asta deși doar puțin peste 200 de pacienți cu coronavirus sunt internați la ATI.
„Guvernul fost sabotat de atitudinea unor lideri politici, de decizii care se iau și de atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niste filiale ale PSD. La fiecare lovitură dată împotriva cetățenilor români privind sănătatea, noi am avut soluții și acum iar venim cu soluții”, a declarat Orban.
Premeirul a reamintit că amenzile date în stare de urgență au fost anulate de CCR. Mai mult, Ludovic orban s-a plâns că la trecerea de la stare de urgență la cea de alertă s-a confruntat cu o nouă anulare a CCR, care i-a obligat să dea o lege.