Prima pagină » Actualitate » Cât primește în plus la pensie o persoană cu 35 de ani vechime. Formula de calcul este aceeași pentru toți
Cât primește în plus la pensie o persoană cu 35 de ani vechime. Formula de calcul este aceeași pentru toți

Cât primește în plus la pensie o persoană cu 35 de ani vechime. Formula de calcul este aceeași pentru toți

22 iul. 2024, 09:53,
în Actualitate

Multă lume se întreabă cât primește în plus la pensie o persoană cu 35 de ani vechime, deoarece sunt mulți în această situație. Ne referim în acest caz la cei care se află deja, de ani buni, în plata acestor drepturi. Totodată, în această situație se vor afla și cei care urmează să iasă la pensie pentru limită de vârstă.

Începând cu luna septembrie a acestui an va intra în vigoare noua Lege a Pensiilor. Astfel, toată lumea își face fel de fel de calcule pentru a afla ce drepturi bănești ar urma să primească de la acea dată. Din spusele ministrului Muncii, cei mai avantajați vor fi cei care au cel puțin 25 de ani vechime în câmpul muncii. Oricum, este bine de știut că în urma recalculării nicio pensie nu va scădea.

Cât primește în plus la pensie o persoană cu 35 de ani vechime

Din nefericire, România se confruntă cu o mare problemă în privința seniorilor. După ce au cotizat timp de aproximativ 35 de ani, românii mai ajung să primească pensie, în medie, aproximativ 12 ani, după ce se retrag din activitate.

Acest lucru înseamnă că mulți dintre ei nu apucă să primească înapoi, sub formă de pensie, toți banii cu care au cotizat în decursul vieții lor active, respectiv 21,25% din salariu. De aceea, multă lume alege să se pensioneze anticipat, chiar dacă vor primi un venit sensibil diminuat.

În ceea ce privește veniturile pe care le vor primi după pensionarea pentru limită de vârstă, totul depinde de numărul de ani munciți. Astfel, pensionarii care au peste 25 de ani munciți vor primi o pensie mai mare, poate chiar dublă.

„Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, spune legea.

Care este formula de calcul a pensiei

Începând cu luna septembrie 2024, pensia pe care o va primi un român este calculată după următoarea formulă: VPR x Numărul total de puncte, unde VPR (valoarea punctului de referință) a fost stabilit la 81 lei. În ceea ce privește număr total de puncte, este vorba de punctele de contributivitate + punctele de stabilitate + puncte pentru perioade asimilate și necontributive.

Punctele de stabilitate se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă și se acordă astfel:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26-30 de rămânere în muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31-35, inclusiv;

– 1 punct/an, pentru anii ce depășesc 36 de ani de muncă.

Totodată, mai puteți beneficia de următoarele puncte: 0,25 de puncte pentru fiecare an la grupa a a II-a de muncă (20,25 lei în plus pe an). Nu în ultimul rând, se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an la grupa I de muncă (40,5 lei în plus la pensie).

Comentarii
  • IVANOVICI NICULAE

    EI IN LEGEA PENSIEI TREBUIA SA ADAUGE UN PUNCTAJ SUPLEMENTAR PENSIONARLOR CARE AU AVUT FIRME SI AU PRODUS VALOARE ADĂUGATĂ AVÂND ANGAJAȚI
    CĂ IN ANI 2000 NU AU FOST LĂSAȚI SA PLATEASCA PENSIA PE ORDIN DE PLATA ODATA CU ANGAJAȚI FIND DISCRIMINATI SI MULTI NU AU MAI PLATIT A DURAT 8 ANI DE PIERDERE A BANILOR LA FONDUL DE PENSII EI PLĂTEAU CEL MAI MULT SA AIBĂ O PENSIE LININISTITA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *