Prima pagină » Sanatate » Cât poate sta fătul fără lichid amniotic? Ce este și cum ajută în dezvoltarea copilului

Cât poate sta fătul fără lichid amniotic? Ce este și cum ajută în dezvoltarea copilului

29 ian. 2025, 11:45,
Redacția BZI în Sanatate

O mare parte din femeile însărcinate se întreaba cât poate sta fătul fără lichid amniotic. Lichidul are foarte multe roluri, toate complexe și orientate către a asigura un climat optim pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Pe tot parcursul sarcinii, bebelușul de dezvoltă într-un sac amniotic cald din uterul mamei. Acest sac trebuie să conțină suficient lichid pentru ca embrionul să se dezvolte în condiții bune.

Bebelușul se dezvoltă într-un lichid care este esențial pentru supraviețuirea sa și anume lichidul amniotic. Această substanță biologică vitală poate fi găsită în cantități insuficiente, ceea ce duce la riscuri grave pentru copilul nenăscut.

Cât poate sta fătul fără lichid amniotic

Uneori, în timpul sarcinii, problemele pot declanța scurgeri de lichid amniotic. Dacă vi se întâmplă acest lucru, ar trebui să consultați cât mai repede medicul ginecolog sau să mergeți la cea mai apropiată maternitate.

Într-o sarcină normală, adică una fără complicații, sacul amniotic se rupe doar atunci când bebelușul este gata să se nască. Acesta este unul dintre semnalele, alături de contracții, care va avertizează că este timpul să mergeți la maternitate pentru a naște.

Deși pierderea de lichid amniotic poate apărea pe tot parcursul, este foarte rară la începutul sarcinii. Fără lichid amniotic, bebelușul nu se va putea dezvolta și poate muri. La sfârșitul sarcinii, pot apărea fisuri în sacul amniotic.

Dacă scurgerile sunt ușoare, repausul la pat poate fi o soluție temporată pentru a permite ca sarcina sa continue. Veți fi apoi monitorizată foarte atent, deoarece o scurgere poate fi un semn de infecție. Dacă scurgerile sunt frecvente, va fi cu siguranță necesară inducerea travaliului.

De îndată ce sacul bebelușului nu mai conține suficient lichid amniotic, trebuie să induceți travaliul, deoarece bebelușul nu poate supraviețui mai mult de 24 de ore în aceste condiții. Mai mult, în acest caz, dacă travaliul este prea lung în momentul nașterii, ginecologul va opta cu siguranță pentru o cezariană. Bebelușul ar putea supraviețui doar câteva ore fără lichid amniotic.

Lucruri pe care trebuie să le știi despre acest lichid

Lichidul amniotic începe să se formeze încă din primele zile de la concepție, după ce ovulul este fertilizat, începe formarea sacului amniotic, care se umple treptat cu un fluid. Conform cercetărilor de specilitate, lichidul amniotic apare în primele 12 zile de la concepție.

Acest fluid este clar, de culoare gălbuie și este inițial provenit din plasma mamei. Până în săptămâna a 12-a de sarcină, lichidul amniotic este format în principal din apă şi electroliţi. Începând cu trimestrul al doilea, vom regăsi în componenţa acestuia şi proteine, carbohidraţi, lipide şi uree, elemente care ajută la creşterea şi dezvoltarea bebeluşului.

Începând din săptămâna a 16-a, urina fetală devine principala sursă de producere a lichidului amniotic, rinichii bebelușului încep să funcționeze și urina acestuia va reprezenta principala sursă de producere a lichidului amniotic.

De asemenea, înghițirea lichidului amniotic de către făt ajută la formarea tractului gastrointestinal. Dezvoltarea refluxului de înghițire este esențială pentru pregătirea bebelușului în vederea hrănirii după naștere și este rezultatul a luni de exercițiu practicat intrauterin.

Deoarece este înghițit continuu și excretat sub formă de urină fetală, lichidul păstrează o temperatură constantă, protejând astfel bebelușul. Așadar, e bine de știut cât poate sta fătul fără lichid amniotic și că trebuie să consultați imediat un medic specialist dacă simțiți  ceva neregulă.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce sume vor pierde pensionarii începând din septembrie. Toate pensiile vor fi afectate
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
Soluţia împotriva evaziunii din TVA: Taxarea inversă. Iancu Guda: Alte ţări din UE o practică şi funcţionează
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Evz.ro
Canicula revine în România. Accuweather anunță temperaturi de până la 38 de grade Celsius
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Horoscopul zilei de joi. Intuiția face diferența pentru anumite zodii
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025