Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât poate fi ținut un om conectat la aparate. Ce spun medicii
Cât poate fi ținut un om conectat la aparate. Ce spun medicii

Cât poate fi ținut un om conectat la aparate. Ce spun medicii

16 mart. 2021, 12:48,
în Stiri si curiozitati

În situații de criză și total neprevăzute este bine de știut cât poate fi ținut un om conectat la aparate. Atunci când o persoana a ajuns în aceasta situație se află de fapt într-o stare vegetativă persistentă. Pacientul în cauza și-a pierdut funcțiile nurologice cognitive și nu mai este conștient de ce se petrece în jurul lui.

Cu toate acestea el își păstrează funcții precum somnul sau respirația.

Cât poate fi ținut un om conectat la aparate. Iată ce spun medicii

Medicii fac tot posibilul să țină acea persoană pe o linie de plutire, indiferent de modul în care a ajuns în acea situație. Fie că au avut un accident rutier, o simplă lovitură la cap sau a suferit un infarct, aparate îi ajută inima să rămână în viață. Familia îndurerată își pune toată baza în Dumnezeu și prin rugăciune caută să îi amelioreze starea pacientului.

Indiferent de efortul pe care îl depun medicii, nimeni nu poate spune cu exactitate dacă acea persoană va supraviețui sau își va reveni în mod miraculos. Singurul lucru cert este acela că cu cât persoana în cauză rămâne mai mult timp inconștient cu atât șansele sale la viață scad.

„Aceşti pacienţi pot evolua fie spre aprofundarea comei şi intrarea în moarte cerebrală, fie spre ameliorare, în funcţie de boală, sau chiar ieşirea din comă”, declara dr. Dorel Săndesc, medic la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara, în cadrul unui interviu.

Pacientul aflat în stare vegetativă respira singur și nu are nevoie de un aparat special de respirație. Acea persoană are tensiune doar că nu mai este conștientă de ce se întâmplă în jurul său. Persoanalul medical are mereu grija că aceștia să fie monitorizați, hrăniți artificial, iar cineva se ocupă de toaleta lor zilnică. Îngrijirea persoanelor care ajung în acest stagiu este extrem de costisitoare, iar suportul familiei este extrem de important.

Un alt lucru la fel de important este acela ca apropiații și familia să accepte faptul că o persoana ajunsă în această faza îi va fi imposibil să își revină. Din acest motiv, medicii caută mereu să discute cu rudele pentru a le pregăti de ceea ce urmează.

Pacienții care sunt ținuți în viață de aparate devin donatori de organe

Pacienții care sunt ținuți în viață de aparatele de respirat intră în categoria posibililor donatori de organe. Atunci când sunt declarați în moartea cerebrală, medicii pot lua decizia de a le preleva organele doar după acordul familiei. Tot ce urmează după este extrem costisitor. Dacă familia a acceptat ca organele pacientului să îi fie prelevate, întreg personalul spitalului are de depus o muncă extrem de grea.

Medicii care au primit sarcina de a se ocupa de acest caz își îndreaptă toată atenția spre pacient. Aceștia trebuie să mențină organele într-o stare perfectă. În genere, recoltarea completă a organelor importante precum inima, ficatul, rinichii, pielea, tendoanele, oasele sau corneea durează aproximativ 48 de ore.

În funcție de starea de sănătate a pacientului, medicii, cu acordul familiei, decid cât poate fi ținut un om conectat la aparate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *