Prima pagină » Economic Local » Cât plătește un agent economic la stat pentru un singur angajat după creșterea salariului minim pe economie? Patron din Iași: „Pe unii îi afectează grav. E încurajată munca la negru”
Cât plătește un agent economic la stat pentru un singur angajat după creșterea salariului minim pe economie? Patron din Iași: „Pe unii îi afectează grav. E încurajată munca la negru”

Cât plătește un agent economic la stat pentru un singur angajat după creșterea salariului minim pe economie? Patron din Iași: „Pe unii îi afectează grav. E încurajată munca la negru”

17 ian. 2023, 02:00, 6 ,
Raluca Costin în Economic Local

Creșterea salariului minim pe economie aduce beneficii pentru angajați, dar vine și cu mai multe taxe pentru angajatori. Patronii din Iași spun că în acest fel este încurajată munca la negru pentru că mulți angajați vor primi banii în plic sau își vor pierde locul de muncă. Salariul minim net pe economie a crescut de la 1.524 la 1.898 de lei

Salariul minim pe economie a crescut, începând cu ianuarie 2023. Astfel, angajații primesc cu 300 de lei mai mult, iar angajatorii plătesc mai multe taxe și impozite. Astfel, în anul 2022, salariul minim brut pe economie a fost de 2.550 de lei. La acest nivel salarial, angajatul primea un salariu net de 1.524 de lei, iar firma suporta un cost salarial complet de 2.607 lei.

Începând cu anul 2023, la un salariu minim brut de 3.000 de lei, angajatul primește un salariu de 1.898 de lei, iar angajatorul plătește un cost salarial de 3.036 de lei. Patronii din Iași spun că această modificare încurajează munca la negru.

„Ce să vă spun? Era greu anul trecut, acum e și mai greu. Plătesc trei salarii minime. Am zece angajate la firmă. Trebuie să le plătesc tot la stat, vor și ele o pensie. Din zece fete, jumătate au peste 45 de ani. Vor și ele un salariu, să strângă vechime pentru pensie. Poate e bine pentru angajați, că iau mai mulți bani, dar pentru noi, angajatorii, nu e bine deloc. Statul nu încurajează cu nimic antreprenorii. Doar ia pielea de pe noi. Câți o să plătească dările la stat? E încurajată munca la negru”, susține Andrei Pintilie, patronul unei mici firme de confecții din Iași.

Modificările au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Creșterea salariului minim pe economie aduce mai multe taxe și impozite statului

În cazul în care salariul angajatului crește, cresc și dările la stat. Astfel, pentru salariul brut de 5.128 de lei, respectiv 3.000 de lei net, patronul plătește pentru angajat următoarele contribuții: asigurări sociale (CAS) – 25 la sută, respectiv 1.282 de lei, asigurări sociale de sănătate (CASS) – 10 la sută, adică 513 lei, dar și impozit pe venit, 10 la sută, adică 333 de lei.

Angajatorul mai plătește contribuție asiguratorie pentru muncă, taxe pentru angajat și angajator, iar, în final, costurile totale cu un angajat care primește 3.000 de lei net ajung la 5.243 de lei. Unele firme vor avea probleme din cauza creșterii taxelor și impozitelor.

„Pe unii patroni îi afectează grav. E încurajată munca la negru! Companiile vor avea două variante: respectă legea, așa cum facem noi sau își reduc activitatea, numărul de angajați și reportă task-urile. Pe noi nu ne dezavantajează această modificare pentru că nu avem salariul minim pe economie în companie. Cu siguranță există și a doua categorie, care va încerca să găsească optimizări neortodoxe. Acesta e un subiect care mă interesează pentru că în acest fel există o concurență neloială din partea celor care fac asta.

Pe de altă parte, inflația rămâne la un nivel ridicat, o să se restrângă creditarea pentru dezvoltarea unor afaceri noi, iar cu piața imobiliară e tot mai greu. E o situație dificilă! Avem criză după criză. Am avut o majorare de salarii la finalul anului precedent și în prima parte a acestui an vom avea o intervenție la acest capitol. În această perioadă facem angajări pentru că vrem să-i pregătim pe noii angajați cât mai repede”, susține Tiberiu Stoian, fondator Exonia, fabrică de ambalaje bio.

Ieșenii se pot angaja prin intermediul AJOFM. Datele statistice arată că unul din trei angajați este plătit cu salariul minim pe economie în România.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ministrul Energiei Bogdan Ivan și-a donat 20% din salariu statului român: "Prima dată eu, apoi ei!"
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Evz.ro
Culisele despărțirii dintre Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu. Secretul care a zdruncinat relația
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Viteza ideală pentru a consuma cât mai puţin carburant la drum lung. Şoferii nu ţin cont de sfat
Dailybusiness.ro
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • Darile catre stat sunt ale angajatului, pentru ca sunt luate din salariul lui brut. Patronul nu plateste nimic din banii lui, cum se insinueaza in articol. El doar trimite darile angajatului catre stat. Ce ramane este salariul net pe care-l da angajatului.
    Patronul care nu vireaza la stat darile angajatului comite un furt din banii angajatului. Angajatul vrea si el o pensie, vrea si el sa aiba o asigurare medicala.

  • articol ieftin care dezinformeaza grav .
    macar din bun simt pentru adevar stergeti acest articol mincinos

  • tare bidiot esti nea Codrin! Dar de unde da bani patronul, din banii angajatului? Pai nu plateste el din banii firmei si salariul si darile bre? Sau are angajatu niste bani pusi deoparte, adusi de acasa, ai lui?

  • ba nea eulescu, esti beat, ori esti patron? salaru brut e al angajatului ba, nu a lu patronache, lovi-l-ar banca la temelie. ca daca n-ar fi impozite si ale alea, angajatu s-ar duce acasa cu salaru brut. si banii firmei cine-i face, ba? sa nu spui ca patronache, ca ma gadil.

  • Patronul roman are doua mari idei de afaceri : subplatirea angajatului si pacalirea statului. Mai mult n nu-l duce mintea. Sunt si exceptii, dar foarte putine. Tinerii inteligenti nici nu vor sa auda de angajare la patron roman. Ori se angajeaza la o multinationala, ori emigreaza.

  • daca nici la salariul minim nu puteți plăti un angajat , mereți naibii de patroni ! că doar nu vreți să vină angajatul cu bani de acasă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025