Prima pagină » Culinar » Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale: Secretul unui gust senzațional

Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale: Secretul unui gust senzațional

31 aug. 2021, 14:47, 1 ,
în Culinar

Bucătăria românească tradițională are multe bucate alese, însă cu siguranță în top 3 vor rămâne sarmalele, făcute așa cum doar bunica știe, de ți se topesc în gură.

Foarte important de știut pentru ca sarmalele să fie bune și gustoase este cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale. Marele secret este să știi cât orez vine pus la un kilogram de carne pentru a nu risca să-ți iasă sarmalele prea moi sau, din contră, prea tari.

oală cu sarmale

Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale: Orice bucătar știe formula

Orice bucătar știe că la 1kg de carne pentru sarmale se pun 100 g orez sau, așa cum îi mai spun bucătarii „regula lui 10%“. Adică în cazul în care trebuie să faceți mai multe sarmale, la 2 kg de carne pentru sarmale, puneți 200g orez, la 3 kg de carne 300 g de orez și așa mai departe. Improtant este să respectați „regula lui 10%.

Pentru rețeta de sarmale ca la bunica aveți nevoie de 1 kg de carne tocată de porc și de vită, 100 g orez, 3-4 kg varză acră, asta în funcție de câtă varză vreți să puneți printre sarmale, ceapă, ulei pentru prăjit, costiță afumată, 3-4 linguri de bulion, câteva frunze de dafin, cimbru, mărar, sare și piper.

Varza se curăță de frunzele exterioare și de cotoare și se aleg foile în care se va pune carnea. În cazul în care varza este prea acră sau prea sărată, frunzele trebuie spălate într-una sau mai multe ape. De obicei, buncia folosea apă calduță.

farfurie cu sarmale și mămăligă

Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic, până când devine sticloasă. Atunci se adaugă orezul spălat în prealabil. Amestecul se lasă la foc mic două minute, având grijă să amestecați continuu pentru a n use prinde.

Carnea tocată se pune într-o oală mare, apoi se adaugă ceapa și orezul călite mai devreme, piper măcinat, cimbru uscat și mărar tocat. Se mai pune la acest amestec și o ceșcuță de apă rece. Marele secret al acestei căni cu apă este acela că frăgezește carnea.

farfurie cu sarmale și smântână

Câte sarmale ies dintr un kg de carne: Ponturi pentru un gust savuros

Bunica folosea de obicei pentru sarmale o oală de lut, iar înainte de a începe să pună sarmalele, punea niște frunze pe fundul oalei pentru a nu risca să se ardă și să strici câteva sarmale.

Deasupra frunzelor, bunica punea sarmalele în cerc, având grijă ca acel capăt rasucit să fie în jos, pentru a nu se risca să se desfacă sarmalele la fiert. Pentru o aromă de lingii pe degete, bunica punea printre straturile de sarmale și niște afumătură.

După ce termina de pus sarmaelele în oala de lut, bunica turna sucul de roșii și completa cu apă pentru a acoperi sarmalele. Deasupra punea câteva frunze de dafin. La final, oala o acoperea cu o farfurioară și nu cu un capac de metal deoarece bunica spunea că așa sarmalele se fierb uniform.

farfurie cu sarmale și mămăligă

Bunica lăsa la fiert sarmalele aproximativ 3 ore la foc mare, până dădeau în clocot, după care mai lăsa aproxiamtiv 40 de minute la un foc mai mic. Din când în când, bunica mai completa cu apă și învârtea oala ca să nu se lipească sarmalele.

Timpul de fierbere poate diferi de la un cuptor la altul și de la o oală la alta. Tocmai de aceea este bine să verfici.

Când sarmalele erau fierte, bunica făcea o mămăligă așa cum numai ea știa și servea sarmalele cu smântână turnată peste ele din belșug.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Scandalul PSD-PNL a ajuns la etapa "amante" şi "ciumpalaci". Miza tăierilor anunţate de Bolojan
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
Facturi noi, reguli vechi. Piața energiei electrice nu s-a schimbat. Explicația furnizorilor
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • Dumitrache A

    N-ati menționat câte sarmale se pot face dintr-un kg.de carne!!!!

  • Reteta este faina vedem cind o facem și noi. Va mulțumim.

  • La asta mă gândeam și eu !!! S-a pierdut în amănunte și nu a răspuns la întrebare !!! ” câte sarmale ies din 1 kg carne ??”
    Și acum încep discuții !!! Depinde cât vrei să le faci de mari sau de mici !!!
    Dar ,că să nu o mai lungim , cred că rezonabil e că ies cam 20 ( zic și eu !!)

  • Mihaela Panaite

    30 de sarmale medii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025