Prima pagină » Sanatate » Cât mănâncă un nou-născut. Sfaturi pentru proaspetele mămici
Cât mănâncă un nou-născut. Sfaturi pentru proaspetele mămici

Cât mănâncă un nou-născut. Sfaturi pentru proaspetele mămici

16 oct. 2023, 14:57,
în Sanatate

Indiferent dacă alăptați sau hrăniți bebelușul cu formulă, el trebuie să mănânce. Există câteva reguli și opțiuni în ceea ce privește modul de hrănire al bebelușului. În timpul primei luni după naștere, probabil că încercați să stabiliți o rutină de alimentare potrivită pentru bebeluș. Dacă vă întrebați cât mănâncă un nou-născut, țineți cont că aceștia sunt diferiți și pot avea nevoi unice. Chiar și așa, există câteva sfaturi care le-ar putea fi de ajutor proaspetelor mămici.

Cât mănâncă un nou-născut

Toți bebelușii sunt diferiți și au nevoi unice. Cu toate acestea, iată câteva sfaturi general valabile.
Bebelușul nu are nevoie de nimic altceva decât de lapte matern sau formulă specială în primele 6 luni. Acesta nu are nevoie de apă suplimentară, deoarece primește tot ce-i trebuie din lapte sau formulă. Bebelușul nu va începe să consume alimente solide decât în jurul vârstei de 6 luni sau când pediatrul recomandă acest lucru.

Un nou-născut va bea aproximativ 15-90 de mililitri de lapte la fiecare hrănire. La naștere, stomacul bebelușului este foarte mic, așa că nu are nevoie de multă hrană pentru a-l umple. Probabil ați auzit zicala că nu trebuie să treziți un bebeluș care doarme. Cu toate acestea, trebuie să vă treziți bebelușul la hrănire la fiecare două sau 3 ore la început. Dacă este momentul să mănânce și el doarme, încercați să faceți contact tactil cu acesta. Dacă nu s-a trezit în 15 minute, puteți încerca să îl treziți și să-i schimbați scutecul, hainele, să-l plimbați sau să-l ridicați în sus).

Bebelușii alăptați ar trebui să fie hrăniți la cerere, când arată semne de foame (cum ar fi suptul mâinilor sau căutarea sânilor dacă sunt ținuți în brațe) deoarece încă învață cum să sugă.
Bebelușii vor pierde în greutate în primele zile după naștere, și acest lucru este perfect normal. După aproximativ 4 sau 5 zile, bebelușul va începe să câștige în greutate.

Alăptarea și hrănirea cu formulă

Una dintre cele mai mari preocupări ale mamelor care alăptează este dacă bebelușul lor primește suficient lapte. Deoarece nu puteți vedea cât lapte iese din sân, nu puteți aproxima nici cât lapte consumă bebelușul. Laptele matern se schimbă odată cu bebelușii. Deoarece stomacul bebelușului este mic la început, mama va produce o cantitate mică de lapte. Pe măsură ce stomacul bebelușului crește, mama va produce mai mult lapte din cauza cererii crescute. În primele săptămâni, bebelușii mănâncă porții mici și dese pe tot parcursul zilei și nopții. Acest lucru nu înseamnă că nu produceți suficient lapte. Nu puteți alăpta bebelușul prea des, însă există posibilitatea de a o face prea rar. Momentul în care va fi oprită hrănirea cu lapte matern depinde de mamă și bebeluș, dar specialiștii recomandă alăptarea până la vârsta de 2 ani.

Fie că este vorba de lapte matern sau de formulă pentru bebeluși, hrănirea cu biberonul poate fi o opțiune. Puteți alege să hrăniți exclusiv cu biberonul sau să faceți o combinație între hrănirea cu biberonul și alăptare. Programul de hrănire cu biberonul și cu formulă este aproximativ același. Bebelușii mănâncă frecvent, însă în porții mici (între 8-12 porții pe parcursul a 24 de ore).

Bebelușii hrăniți cu biberonul pot înghiți mai mult aer în timpul hrănirii, ceea ce poate duce la balonare și agitație. Este bine să luați o pauză în mijlocul hrănirii pentru a-i da bebelușului timp să respire. Și, dacă hrăniți bebelușul de multe ori, încercați să-i dați la următoarea hrănire o cantitate mai mică. Pe vremuri, nou-născuții erau hrăniți cu aproximativ 170-230 ml la fiecare masă. În prezent însă, un nou-născut mănâncă între 120 – 180 ml, dacă sunt respectate recomandările specialiștilor. În jurul vârstei de 1 an, atunci când bebelușii încetează să mai bea formulă, ei sunt pregătiți să consume exclusiv alimente solide și să bea lapte de vacă sau lapte vegetal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024