Prima pagină » Actualitate » Cât mai este valabil cardul de sănătate? Ce este de făcut atunci când expiră
Cât mai este valabil cardul de sănătate? Ce este de făcut atunci când expiră

Cât mai este valabil cardul de sănătate? Ce este de făcut atunci când expiră

27 ian. 2023, 07:57, 3 ,
în Actualitate

Cardul de sănătate a fost introdus în anul 2013 şi avea o valabilitate de cinci ani de la data emiterii, iar ulterior, au apărut unele modificări în ce priveşte valabilitatea acestui card.

Cardul de sănătate se emite de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani.

Inițial, valabilitatea cardurilor de sănătate era de cinci ani de la data emiterii, ulterior aceasta fiind prelungită la șapte ani.

În prezent, s-a ajuns ca toate persoanele asigurate la CNAS să aibă card de sănătate, însă nu toți posesorii știu când expiră cardul și ce trebuie să facă în acest caz.

Potrivit legii, toți cetățenii români au dreptul la proceduri medicale gratuite și nerestricționate, stabilite de un medic, doar dacă se prezintă cu cardul de sănătate la cabinet.

Ce e de făcut dacă ne expiră cardul de sănătate

Peste 14 milioane de români care ar fi rămas fără carduri de sănătate valabile până în 2021 le vor putea folosi încă șapte ani, după cum s-a stabilit, printr-o hotărâre a Guvernului, în vara lui 2020. Valabilitatea acestora a fost prelungită în timpul pandemiei COVID-19.

În timpul pandemiei de COVID, dar şi înainte de aceasta, Guvernul a făcut mai multe modificări legislative cu privire la funcționalitatea și valabilitatea cardului de sănătate, prelungind valabilitatea acestuia cu şapte ani, chiar dacă acesta este expirat.

Astfel, chiar dacă un posesor constată că îi expiră cardul în această perioadă, beneficiarul trebuie să ştie că acel card de sănătate va putea fi folosit încă şapte ani de la data expirării.

Ministerul Sănătății a mai precizat și că pentru românii care au cardurile de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014, perioada de valabilitate s-a extins la şapte ani de la data rescrierii lor.

„Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”, se arată în HG nr. 483/2020.

Înainte de modificare, cardurile de sănătate care au început să fie emise din 2013 erau valabile șapte ani de la data emiterii. Asta înseamnă că, începând din vara lui 2020, peste 14 milioane de asigurați urmau să rămână fără carduri naționale de sănătate valabile.

De aceea, HG nr. 483/2020 a extins valabilitatea acestora cu încă șapte ani, astfel că cei care au primit carduri de sănătate până la data de 31 decembrie 2014 le vor putea folosi timp de 14 ani de la emitere.

„Prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018, termenul de valabilitate al cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani.

Astfel, aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată pe suprafaţa din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani.

Totodată, cardurile naţionale de sănătate noi care emise începând cu data de 1 august 2018 au de la început durata de valabilitate de sapte ani, conform aceleiaşi Hotarâri de Guvern (…).

Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului.

Ce informaţii sunt pe cardul de sănătate

Cardul naţional este un card electronic, distinct de cardul european şi poate fi utilizat numai pe teritoriul României.

Informaţiile minime care pot fi accesate de pe cardul naţional de asigurări sociale de sănătate sunt următoarele:

1. numele, prenumele, precum şi codul numeric personal ale asiguratului;

2. codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate;

3. numărul de identificare al cardului naţional.

Cardurile naţionale de sănătate se tipăresc (emit) din oficiu, prin extrageri periodice din registrul naţional de evidenţă al asiguraţilor. Comenzile se dau centralizat, la nivel naţional, către Imprimeria naţională, iar personalizarea se face de către Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice (Centrul Naţional Unic) din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte (HG 900/2012), pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau cele care dobândesc calitatea de asigurat, asiguraţii urmând a le primi prin intermediul serviciilor poştale.

Factorii poştali au obligaţia să vă caute de două ori la domiciliu, să va lase avize de prezentare ăşi să vă înmâneze cardurile numai pe bază de semnătură şi act de identitate (al Dvs.sau al persoanei desemnate de Dvs. să va reprezinte).

Este interzis ca aceştia să înmâneze cardurile unor terţi, fără ca aceştia să fie împuterniciţi de Dvs, sau să le lase în cutiile poştale.

Actele normative nu prevăd un termen de emitere a cardului naţional faţă de data împlinirii vârstei de 18 ani şi/sau cea a înregistrării în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Asiguraţii cărora nu li s-a emis (tipărit) cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestui document, în baza calităţii de asigurat, urmare a verificării efectuate de către furnizori aici: cas.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html”, se arată pe site-ul cnas.ro.

Comentarii
  • cetățean nelămurit

    Deci, ce trebuie făcut când expiră??????

  • alt cetatean

    oare cand o sa inceteze functionarii de la cas iasi sa stea pe facebook in timpul serviciului???? se aude la miron, barbulescu, nester etc…..se aude la tibichi????

  • Nu inteleg de ce l-au facut cu termen de valabilitate. Este costisitor pentru stat sa le tot refaca/trimita
    Nu are nici un sens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`