Probabil te întrebi cum să măsori ingredientele când faci ceva de mâncare. Cel mai adesea, după ce găseşti o reţetă inedită pe internet, vrei să o încerci şi tu. Când însă ajungi la lista de ingrediente, dacă nu scrie precis cantitatea, îţi vine să renunţi. Aşadar, îţi recomand să vedem astăzi, spre exemplu, cât înseamnă 200 gr făină.
Într-adevăr, dacă nu ai experienţă la gătit, să pui ingredientele din ochi ori să nimereşti cantitatea, e destul de greu, iar la final nu vei avea un preparat tocmai ieşit bine. Ca să nu-ţi iasă totul un fiasco, citeşte acest material. Te va ajuta, cu siguranţă, să eviţi dezastrul în bucătărie.
Cum măsori ingredientele corect?
În multe reţete, cel mai adesea de prăjituri, torturi ori tot felul de deserturi, la ingrediente scrie: un vârf de cuţit de sare, o lingură de zahăr, o linguriţă de bicarbonat, 7 g de făină şi nu numai. Cum să le „traduci”, astfel încât să îţi fie uşor la gătit? Ei bine, ideal ar fi să utilizezi un cântar de bucătărie. Când însă nu ai aşa ceva, te poţi folosi de informaţiile următoare:
- O linguriță de făină = 7 g
- O lingură cu vârf de făină = 25 g
- Un pahar de 250 ml de făină = 160 g
- O lingură rasă de făină = 12 g
- Un pahar de 250 ml de zahăr = 200 g
- Un pahar de 250 ml de zahăr pudră = 190 g
- O lingură de zahăr cu vârf = 25 g
- O lingură rasă de zahăr = 17 g
- O lingură cu vârf de zahăr pudră = 23 g
- O lingură rasă cu zahăr pudră = 15 g
Cum să măsori untul şi uleiul
Să spunem că ai nevoie de 50 gr de unt pentru o prăjitură. Tocmai ai cumpărat un pachet de unt. Acesta are, în mod normal, 200 gr. Ce faci? Simplu: împarte în două pachetul şi obţii două părţi, fiecare a câte 100 gr. Ia apoi una dintre jumătăţi şi împarte-o şi pe ea în două. Astfel ai obţinut 50 gr de unt fără să-l fi cântărit. Iată şi alte unităţi de măsură pentru unt:
- O linguriță de unt = 10 g
- O lingură de unt = 25 g
- O cană de 250 ml de unt = 220 g.
Cât despre ulei, iată cum îl poţi măsura:
- O linguriță de ulei = 5 ml
- O lingură de ulei = 20 ml (mai ales când vine vorba despre uleiul necesar pentru prăjirea clătitelor, indiferent că e vorba de clătite cu urdă, deci gustare rece, ori de clătite cu dulceață )
- Un pahar de 250 ml de ulei = 250 ml ulei
Alte măsuri în bucătărie
Un pahar de 250 ml înseamnă:
- 200 gr gris;
- 230 gr orez;
- 220 gr fasole;
- 200 gr zahăr tos;
- 230 gr mazăre;
- 250 gr smântână;
- 220 g bulion.
O lingură înseamnă:
- 25 gr bulion;
- 15 gr pesmet;
- 20 gr lapte praf;
- 20 gr untură;
- 20 ml sirop;
- 30 gr sare;
- 30 gr zahăr tos.
Măsuri aproximative folosite în bucătărie:
- 2 gr = un vârf de cuţit de sare;
- o lingură rasă de faină = 15 gr;
- o lingură de apă sau de lapte = 15 gr;
- o lingură de ulei = 20 gr;
- o farfurie adâncă, de supă = 400 ml;
- un cub de zahăr = 6 gr.
Iată, așadar, cât înseamnă 200 gr făină. Data viitoare când vei găti, vei ști, cu siguranță, cantitatea precisă, iar rețeta va fi un adevărat succes.