Prima pagină » Local » Cât îi costă pe ieșeni să își pregătească cămara pentru iarnă, în 2024. Prețurile legumelor din piețe, în creștere

Cât îi costă pe ieșeni să își pregătească cămara pentru iarnă, în 2024. Prețurile legumelor din piețe, în creștere

12 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Cătălina IURAȘCU în Local

Deși prețurile legumelor, în piețe, au crescut, în 2024, față de anul trecut, ieșenii continuă să își facă cumpărăturile pentru a-și pregăti cămara, pentru iarnă, din piață. Gustul autentic și tradiția rămân mai importante decât costurile ridicate

Prețurile legumelor au crescut în piețele din Iași, în 2024, față de anul trecut, dar acest lucru nu îi descurajează pe ieșeni să-și facă cumpărăturile pentru iarnă, indiferent dacă e vorba de aprovizionarea cămarei pentru iarnă, pregătirea murăturilor sau a zacuștii. Iată cât trebuie să scoată oamenii din buzunar pentru produsele necesare.

Prețurile legumelor, din piețe, au crescut în 2024

Începe perioada în care ieșenii se pregătesc să achiziționeze legume pentru a își aproviziona cămara, pentru iarnă, piețele fiind, de preferat, datorită faptului că produsele de la producătorii locali ar fi mai sănătoase decât cele din supermarket-uri. Multe gospodine se pregătesc, în această perioadă, pentru prepararea zacuștii. Acest preparat tradițional românesc este făcut din legume coapte și gătite, printre care: vinete, ardei kapia, gogoșari, roșii și ceapă.

Anul acesta, 2024, ieșenii care vor să prepare zacuscă, acasă, sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Creșterea prețurilor este justificată de către comercianți, prin creșterea inflației.

„Toate s-au scumpit față de anul trecut. Și curentul, apa, puterea de muncă, și mâncarea pentru oamenii pe care îi ai la muncă. Toate. Iar prețurile sunt cam aceleași, nu e diferență. De un leu, doi, pe acolo”, a declarat un comerciant, din Piața Alexandru cel Bun.

În piețele din Iași, vinetele se găsesc la aproximativ 4-6 lei/kg, ardeii kapia, la 7-8 lei/kg; gogoșarii, la 5-7 lei/kg; roșiile, la 6-7 lei/kg; ceapa, la 4-5 lei/kg; iar morcovii, la 3,5-5 lei/kg.

Prețurile diferă de la comerciant la comerciant, dar și de la piață la piață. De exemplu, la Piața din Nicolina, produsele se găsesc cu 1-2 lei mai scumpe per kilogram decât în Piața din Alexandru cel Bun.

Ieșenii preferă zacusca făcută acasă decât cea din comerț

Deși prețurile legumelor pentru zacuscă au crescut față de anul trecut, ieșenii continuă să prefere varianta preparată acasă. În supermarket-uri, prețurile legumelor pentru zacuscă variază, în funcție de brand, gramaj și tipul de rețetă. De exemplu, zacusca clasică de vinete, la borcan de 300 de grame, se vinde în jur de 6 lei, în timp ce alte variante, bio sau fără conservanți, ori borcane mai mari, pot ajunge chiar și la prețul de 30 de lei.

„Prefer să fac acasă. E mai bună decât cea din comerț. Cea din comerț nu e nici gustoasă și e și scumpă. Acasă, o faci tu, după gustul tău”, a afirmat o ieșeancă.

Costurile pentru a face zacuscă acasă variază, în funcție de prețurile legumelor, dar și de cantitatea produsă. Estimativ, pentru 10 borcane de 400 de grame fiecare, se pot calcula următoarele cheltuieli:

Vinete (5 kg): 4-6 lei/kg – 20-30 de lei;
Roșii (3 kg): 6-7 lei/kg – 30-35 de lei;
Ceapă (1 kg): 4-5 lei – 4-5 lei;

La acestea se adaugă prețurile altor legume, în funcție de cum alegeți să preparați rețeta, dar și prețul uleiului de floarea-soarelui și condimentelor.

Astfel, prețul estimativ pentru a face 10 borcane de zacuscă, acasă, este de aproximativ 100 de lei, adică 10 lei pe fiecare borcan. Oamenii preferă această variantă atât din privința banilor, cât și a produsului final, care este mai gustos.

„Normal că preferăm acasă. Cred că iese și ca preț, mai bine, acasă. Dar chiar și dacă depășește, măcar știi că e făcut de mâna ta și mănânci cu drag”, a declarat o altă ieșeancă.

Deși prețurile legumelor au crescut în piețele din Iași, în 2024, față de anul trecut, ieșenii sunt nevoiți să facă eforturi financiare pentru a-și face aprovizionarea, pentru iarnă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024