Prima pagină » Sanatate » Cât este tensiunea normală în funcție de vârstă? Numerele la care trebuie să fiți atenți

Cât este tensiunea normală în funcție de vârstă? Numerele la care trebuie să fiți atenți

19 apr. 2023, 11:18, 1 ,
în Sanatate

Dacă nu știți cât este tensiunea normală în funcție de vârstă, ați ajuns în locul potrivit. În continuare, vă prezentăm numerele la care trebuie să fiți atenți, pentru a avea un sistem cardiovascular sănătos și echilibrat.

Tensiunea arterială constituie unul dintre cele mai bune instrumente de verificare a stării de sănătate. Este un număr pe care îl avem mereu în minte, pentru a-l putea monitoriza constant. Potrivit ghidului Societăţii Europene de Hipertensiune, tensiunea arterială optimala este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloana de mercur (mm Hg). De precizat este, însă, că aceasta este diferită în funcție de vârsta persoanei.

Cât este tensiunea normală în funcție de vârstă?

În momentul în care tensiunea arterială este măsurată, rezultă două numere, primul reprezentând valoarea tensiunii arteriale maxime (sistolice), iar al doilea constituind valoarea tensiunii arteriale minime (diastolice). Pe măsură ce omul înaintează în vârstă, tensiunea arterială crește, fiindcă arterele devin mai rigide pe fondul acumulării în timp a plăcii de aterom, dar și pentru că apar complicații ale afecțiunilor cardicace și vasculare.

Astfel, tensiunea arterială diferă în funcție de vârsta persoanei: între 13 şi 18 de ani, 110/ 65 mm Hg (milimetri coloana de mercur); între 18 şi 39 de ani, 120/ 70 mm Hg; între 40 şi 59 de ani, 125/ 78 mm Hg; și peste 60 de ani, 130/ 75 mm Hg.

Dacă tensiunea arterială crește, poate fi vorba despre o multitudine de afecțiuni, de la boli cardiovasculare și renale, până la tumori ale glandelor suprarenale, diabet zaharat, malformații vasculare congenitale și boli ale glandei tiroide.

Pe de altă parte, dacă tensiunea arterială este prea mică, poate să apară senzația de greață sau amețeala, dar și dificultăți de concentrare și vedere încețoșată. Aceste probleme trebuie analizate de un medic de specialitate.

Cum se măsoară corect tensiunea arterială?

Primul și cel mai important lucru în măsurarea tensiunea este următorul: persoana trebuie să fie relaxată în timpul testului. Tensiunea se ia în poziție șezândă, iar pacientul trebuie să fie calm, liniștit, nu după ce a alergat, a fumat sau a făcut o activitate fizică intensă ori după un stres important.

Poziționarea manșetei trebuie să fie la două laturi de deget deasupra plicii cotului, după care se palpează artera și se verifică pulsul. În locul în care acesta se simte, trebuie fixat stetoscopul, în cazul în care măsurarea tensiunii arteriale se realizează clasic. Aceste reguli trebuie avute în vedere și trebuie adaptate, dacă persoana alege să folosească un aparat electronic în acest scop. De asemenea, brațul pe care se află manșeta trebuie să fie la nivelul inimii, pentru că această poziție este una prielnică pentru un rezultat cât mai aproape de adevăr.

Iată ce spune medicul Florin Mitu despre măsurarea corectă a tensiunii arteriale:

„Tensiunea depinde de vârstă, dar depinde foarte mult și de cum luăm această tensiune arterială. Sunt, să spunem, zece pași de luarea corectă a tensiunii arteriale, pe care îi învățăm studenții să-i ia. Deci persoana trebuie să fie relaxată în momentul în care îți ia o tensiune. De obicei, se ia în poziție șezândă, relaxați, nu după ce ai alergat, nu după ce ai fumat măcar cu două ore, nu după ce ai făcut o activitate fizică intensă sau după un stres important. Dacă ai aceste condiții, într-o cameră liniștită, la o temperatură oprimă, se ia tensiunea arterială.”, a declarat medicul Florin Mitu, pentru BZI LIVE.

Comentarii
  • De ceva timp datorită interesului BIGPHARMA valorile ”normale ” au fost scazute cu o unitate chiar 2 pt adulti ! CITITI carti de MED.INTERNĂ mai vechi si veti găsi alte valori ! ACEIASI POVESTE LA COLESTEROL !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024