Prima pagină » Actualitate » Cât este șpaga pentru un post de asistentă sau infirmieră! Un angajat a povestit totul procurorilor DNA!
Cât este șpaga pentru un post de asistentă sau infirmieră! Un angajat a povestit totul procurorilor DNA!

Cât este șpaga pentru un post de asistentă sau infirmieră! Un angajat a povestit totul procurorilor DNA!

10 iul. 2024, 10:33, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Un angajat a recunoscut în fața procurorilor DNA că a dat șpagă pentru a intra în sistem. Acesta le-a spus anchetatorilor cât este șpaga pentru un post de asistentă sau infirmieră. Totul s-a întâmplat la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani. Doi foști directori au fost reținuți, alături de mai mulți angajați.

Cât este șpaga pentru un post de asistentă sau infirmieră

La Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani, s-a demonstrat că mai multe angajări s-au făcut pe baza de șpagă. Cel puțin asta arată o anchetă DNA, în urma căreia, doi foști directori au fost reținuți, alături de mai mulți angajați. Pe parcursul anchetei au ieșit la iveală detalii scandaloase.

Așa au ieșit la iveală sumele pe care candidații la concursurile organizate de spital era nevoiți să le dea pentru a prinde un post la stat. În unele cazuri, cei care doreau o slujbă la spital ajungeau să se împrumute și la bancă pentru a achita șpaga. Un botoșănean angajat pe postul de fochist, a recunoscut, oficial, în fața procurorilor DNA că a dat mită și a indicat exact și suma oferită pentru a primi postul.

F.P., angajat fochist la Spitalul Județea „Mavromati” a recunoscut în fața procurorilor DNA că a dat șpagă pentru a fi angajat și este dispus să accepte acordul de recunoaștere a vinovăției. Fochistul a fost reținut în luna decembrie a anului trecut, de DNA, odată cu valul de arestări de la „Mavromati”. Acesta s-a angajat la Spitalul Județean „Mavromati” în 2018 și a recunoscut oficial că a dat mită suma de 2.000 de euro.

Fostul angajat a fost trimis în instanță cu acordul de recunoaștere a vinovăției, ceea ce-i va reduce din pedeapsă, fiind propus un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită. Totodată, există și stenograme care indică nivelul șpăgilor de la „Mavromati”.

15.000 de euro șpagă pentru un post

Șpaga dată pentru postul de fochist era cea mai mică. Pentru un post de asistentă medicală se dădea șpagă o sumă mult mai mare. Dacă în 2019 nivelul șpăgii era de 8.000 de euro, în 2023 s-a ajuns deja la suma de 15.000 de euro. Pentru un post de infirmieră se dădea până la 7.000 de euro iar pentru cel de spălătorească 5000 de euro.

„Aici (n.r., la Spitalul Județean), fără 8.000 de euro, 10.000 nu intri! Bani la greu trebuie să dai, să intri în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre.(…) Este vorba despre fonduri grele, că e greu acolo, scoate un post, două, pentru ce le trebuie, pentru rostul lor. Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu”, se arată într-o stenogramă.

Un alt candidat a precizat că nu ar avea nicio șansă la concursul de ocupare a postului, dacă nu dă mită.

„Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus. Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. Azi vorbeam cu unul, tot cu acela, de infirmiere, 10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa”, se arată într-o altă stenogramă.

Scandalul șpăgilor la spitalul botoșănean a început în luna decembrie a anului trecut. Atunci a fost organizată una dintre cele mai de amploare acțiuni DNA. Au fost percheziționate locuințe private, sedii de partid și instituții publice, cu accent, evident pe Spitalul Județean ”Mavromati”. În urma descinderilor au fost reținute 11 persoane, printre care și un fost manager al spitalului, directorul de îngrijiri, asistenți, medici și personal TESA.

Deocamdată, doar fochistul ar fi făcut un acord de recunoaștere a vinovăției, acesta spunând cât este șpaga pentru un post de asistentă sau infirmieră.

Comentarii
  • Aloo DNA Iasi vedeti cum se fac angajari la medici in policlinica universitara fara sa fie posturi si fara concurs adusi din alte judete asta nu intereseaza DNA-ul Iasi???

  • Spaga pentru un post de medic la Socola este 30.000 euro. Pret actualizat 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *