Păianjenul cu cruce este o specie destul de popular la noi și a fost denumit de-a lungul timpului păianjenul diademă, paianjenul european, sau păianjenul de grădină.
Păianjenul cu cruce face parte din familia Araneidae, genul Araneus și are culori variate de la galben deschis până la gri foarte închis spre negru. Această specie de păianjeni are pe partea dorsală a abdomenului cinci sau mai multe puncte albe ce formează un desen în formă de cruce.
La păianjenul cu cruce o caracteristică importantă este aceea că are a treia pereche de picioare mai mici, fiind folosite la construirea pânzei, dar și la deplasarea pe aceasta. Aceste picioare nu sunt folsoite atunci când păianjenul cu cruce se deplasează pe sol. Tocmai de aceea ajunge foarte rar la nivelul solului, doar în mod accidental, în marea majoritate a timpului fiind în pânza sa rotundă.
Păianjen cu cruce: Ce trebuie să facă pentru a nu fi mâncat de femelă
Păianjenul cu cruce este unul țesător, ceea ce înseamnă că își vânează prada cu ajutorul pânzei care poate ajunge și până la 40 cm în diametru. Pânza sa are o formă sferică, iar păianjenul stă în centru acesteia cu cefalotoracele orientat în jos, detectând astfel vibrațiile prăzii cu ajutorul picioarelor și a perilor de pe ei. În cazul în care o insecta s-a prins în plasa sa, păianjenul împachetează prada în mătase după care o mănâncă.
În cazul în care păianjenul cu cruce este amenințat, își caută refugiu sau sare de pe pânza sa. Pânza este mâncată în fiecare seară de păianjen împreună cu insectele prinse și a doua zi face alta. Astfel, păianjenul refolsoește proteinele transformându-le în energie pentru a produce altă pânză.
La păianjenul cu cruce, masculul este mai mic decât femela, iar în moemntul în care se apropie de aceasta produce niște semnale vibrante pe pânză pentru a evita să fie confundat cu prada și să fie mâncat.
Masculii caută și găsesc femelele datorită unor substanțe chimice eliberate de aceasta numite feromoni.
În timpul copulării, masculul prinde cu picioarele abdomenul femelei, iar lichidul spermatic este transferat cu ajutorul organului copulator aflat în pedipalpii acestuia. După copulare, la fel ca la alte speci ide păianjen acesta trebuie să pelce repede pentru a nu risca să fie mâncat. La câteva zile de la copulare, femela începe să țese un cocon care protejează cele câteva sute de ouă. Femela stă în preajma coconului timp de câteva zile apoi moare.
Păianjenii ies din cocon toamna sau primavăra și se adună într-un grup dens înainte de a năpârli pentru prima dată. După mai multe năpârliri, păianjenii ajung la maturitate vara târziu sau la începutul toamnei.
Păianjen cu cruce: Cât de periculos este
Veninul păianjenului cu cruce nu este periculos pentru om, el putând fi manipulat cu grijă. Mușcătura unui păianjen cu cruce poate trece de multe neobservată de persoana mușcată.
În cazuri rare, locul mușcăturii se poate inflama pentru puțin timp. De obicei, mușcătura păianjenului cu cruce este întâmplătoare, acesta nefiind catalogat ca un păianjen care să atace sau să muște omul. Otrava sa este sub forma unui lichid vâscos turbid și afectează numai insectele și vertebratele de dimensiuni mici.
Pentru dezinfecție, trebuie spălați zona afectată a pielii cu apă și săpun. În plus, puteți aplica o compresă de gheață. În cazul în care faceți temperatură sau apar dureri de cap puteți lua un paracetamol. În cazul în care sunteți alergici la înțepături, puteți lua un antihistaminic.
Dacă zona afectată rămâne timp de câteva inflamată este bine să consultați un medic. Demn de precizat este faptul că până acum nu s-au înregistrat decese di ncauza mușcăturii de păianjen cu cruce.