Prima pagină » Sanatate » Cât este de periculoasă gripa A la copii? Virusul gripal trăiește 1 – 2 zile pe suprafețe dure, 15 minute pe hârtie și 5 minute pe piele!

Cât este de periculoasă gripa A la copii? Virusul gripal trăiește 1 – 2 zile pe suprafețe dure, 15 minute pe hârtie și 5 minute pe piele!

21 oct. 2024, 10:01,
Redacția BZI în Sanatate

Gripa A la copii este o infecție virală foarte contagioasă care afectează căile respiratorii. Aceasta poate conduce la complicații severe, mai ales în cazul micuților nevaccinați. Această boală este cauzatî de un virus extrem de contagios, copilul trebuie izolat imediat și apoi consultat de către medic.

Gripa A la copii se poate vindeca și prin multă odihnă, hidratare corespunzătoare și izolare față de alți copii. Această boală debutează cu simptome asemănătoare unei răceli comune. În unele cazuri medicul poate prescrie un tratament complex, vaccinarea fiind o variantă de protecție împotriva acestei boli.

Cât este de periculoasă gripa A la copii

Majoritatea celor diagnosticați cu gripă sunt infectați cu virusul gripal A sau virusul H1N1, astfel că e diferită de boala plămânului alb care este o bacterie, nu un virus. Pentru că acesta circulă în comunități, suferă transformări și apar noi tulpini.

Vaccinarea anuală poate oferi protecția necesară. Într-o săptămână gripa tip A la copii ar trebui să treaca fără tratament specific sau cu ajutor de specialitate.

Gripa A la copii este puternic infecțioasă, un motiv în plus ca cei mici să fie izolați de la primele simptome. Dacă semnele se agravează, durează de mai bine de o săptămână sau apar manifestări îngrijorătoare trebuie consultat medicul de familie sau pediatrul, iar dacă vorbim de un caz deosebit, copii pot beneficia de consult multidisciplinar.

Virusul gripal A și virusul gripa B ce apar iarna sunt corespunzătoare de majoritatea epidemiilor infecțioase în sezonul rece. Există și virusul gripal C care duce la boli respiratorii ceva mai ușoare decât formele menționate anterior și foarte rar este responsabil de apariția unor îmbolnăviri pe scara largă.

Cum se transmite această boală

Contactul direct cu o persoană infectată, particulele de virus din aer inhalate după ce o persoană infectată strănută sau tușește, dar și atingerea suprafețelor contaminate de cei bolnavi favorizează transmiterea virusului gripei A foarte rapid.

Ca la orice boală contagioasă, și la gripa A copiii bolnavi transmit virusul cu cel puțin o zi înainte de apariția primelor simptome specifice și până la 4 zile de la debutul bolii.

Cele mai comune simptome ale gripei a la copii sunt tuse, nas care curge, rinită, durere în gât, dureri de cap, strănut și tuse seacă, oboseală, dureri musculare, frisoane, febră.

Atunci când nu este tratată corespunzător sau nu se administrează medicație adecvată, gripa de tip A la copii poate favoriza apariția altor probleme, precum infecții ale urechii, diaree, dureri abdominale, greață, amețeală, probleme respiratorii sau criză de astm. Astfel că se poate trata și prin ceaiuri naturiste, dar se recomandă un tratament medicamnetos.

Unii copii pot trece prin gripa A cu odihnă la pat, aport crescut de lichide și alimentație echilibrată. În alte cazuri, cei mici pot necesita un tratament prescris de medic. Acesta poate conține antivirale pentru ca organismul micuților să poate lupta împotriva infecției și analgezice-antipiretice pentru a reduce febra.

Hidratarea este esențială. Aportul crescut de lichide, precum apa, ceai ușor îndulcit, compot de fructe, supă limpede oferă suport organismului pentru a lupta cu deshidratarea ce poate să apară pe fondul vărsăturilor, al febrei puternice și al diareei.

Când gripa A la copii se suprapune peste alte probleme de sănătate sau boli cronice, simptomele pot fi intente, iar tratamentul acordat are rolul de a trata și celelalte afecțiuni pentru ca organismul să redevină sănătos și puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 octombrie 2024
21 octombrie 2024