Multe persoane se pot întreba cât este amenda penală pentru conducerea fără permis de conducere, faptă care prezintă un real pericol să provoace accidente rutiere. Cei care încalcă legea trebuie să fie conștienți de riscurile și consecințele acestei fapte, putând fi pedepsiți cu închisoarea.
Legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pe drumurile publice a unui vehicul care face parte din categoriile auto A, B, C, D și Tr. Mai mult, controalele rutiere au început să fie tot mai dese în ultima perioadă, iar Poliția Rutieră nu face concesii.
Cât este amenda penală pentru conducerea fără permis
Conducerea unui vehicul fără a deține un permis valid reprezintă o infracțiune gravă în România, având consecințe juridice semnificative. Conform articolului 335, alin. (1) din Codul Penal, această faptă este sancționată cu închisoare, iar în anumite situații, și cu amendă penală. Articolul 335 alin. (1) din Codul Penal reglementează infracțiunea de conducere fără permis, detaliind următoarele situații:
Conducerea fără a deține permis de conducere, persoana care conduce pe drumurile publice un autovehicul, tramvai sau tractor agricol ori forestier fără a poseda permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
De asemenea, conform alin. (2) conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis este necorespunzător categoriei vehiculului, a fost retras, anulat sau suspendat, ori care nu are dreptul de a conduce în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Persoana care încredințează un vehicul unei alte persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile menționate anterior sau este sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive se pedepsește cu aceeași sancțiune ca și în cazul precedent, adică de la 6 luni la 3 ani.
În 2024, prin Legea nr. 172, au fost aduse modificări semnificative Codului Penal în ceea ce privește infracțiunile contra siguranței circulației pe drumurile publice. Una dintre principalele schimbări a fost eliminarea posibilității aplicării pedepsei cu amenda penală pentru infracțiunea de conducere fără permis, subliniind astfel gravitatea acestei fapte. Prin urmare, instanțele nu mai pot dispune amenda penală ca sancțiune alternativă, fiind obligatorie aplicarea pedepsei cu închisoarea.
Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda penală?
În ipoteza în care persoana sancționată cu plata unei amenzi penale nu o execută, din diverse motive, Codul Penal prevede 2 posibilități, și anume: înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, prevăzută de art. 63 Cod Penal; -executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci în folosul comunității, soluție oferită de art. 64 Cod Penal.
Astfel, în situația prevăzută de art. 63 din Codul Penal, persoana sancționată cu plata amenzii are posibilitatea financiară de a o achita, însă din motive reproșabile acesteia, nu realizează plata datorată. În această situație, instanța va putea dispune înlocuirea numărului de zile-amendă cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea. Află și la câte puncte se ia permisul.
În ceea ce privește art. 64 din Codul Penal, persoana obligată la plată amenzii nu beneficiază de mijloacele necesare pentru a achita suma impusă. Astfel, instanța, cu consimțământul persoanei în cauză, va putea înlocui obligația de plată a amenzii cu obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, fiecărei zile-amendă fiindu-i corespunzătoare o zi de muncă în folosul comunității.
Exprimarea consimțământului are un rol esențial, întrucât, potrivit art. 64 alinn. (6) Cod Penal, în lipsa acestuia, amenda neexecutată urmează a fi înlocuită cu pedeapsa închisorii. Prin urmare, e important să știi cât este amenda penală pentru conducerea fără permis și că această trebuie neapărat plătită, pentru a nu fi nevoie de a se schimba în zile de închisoare.