Prima pagină » Informații utile » Cât este ajutorul de înmormântare în 2024? Actele de care ai nevoie

Cât este ajutorul de înmormântare în 2024? Actele de care ai nevoie

19 aug. 2024, 15:02,
în Informații utile

Cât este ajutorul de înmormântare în 2024? Cuantumul ajutorului de deces a fost mărit din 1 ianuarie 2024 cu un procent de 10%. Ajutorul este oferit persoanei care poate demonstra că a suportat singură cheltuielile.

Ajutorul de deces este o sumă de bani oferită de Casa Națională de Pensii Publice pentru a acoperi cheltuielile înmormântării unui asigurat, pensionar, sau a unui membru de familie al acestuia. Odată cu mărirea de anul acesta, iată cât este ajutorul de înmormântare, în 2024.

Cât este ajutorul de înmormântare în 2024?

Cuantumul ajutorului de deces a fost mărit semnificativ anul acesta, începând de la 1 ianuarie 2024, cu 778 de lei. Astfel, ajutorul de înmormântare este de 7.567, conform Legii 422/2023, comparativ cu 6.789 cât era în 2023. Astfel suma a crescut cu peste 10%.

În cazul decesului unei persoane dintr-o familie care primește ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarul poate dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu decesul.

Acest sprijin financiar are scopul de a ajuta familiile care se află în situații dificile din cauza pierderii unui membru al familiei. Beneficiarul poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutore, curator ori altă rudă care prezintă dovada plății. Dacă nu există solicitare din partea acestor persoane, beneficiarul poate fi orice persoană care are acte doveditoare cum că a suportat cheltuielile cu decesul.

De acești bani poate beneficia o singură persoană, chiar dacă mai multe rude au participat la cheltuieli. Această persoană trebuie să prezinte toate chitanțele și bonurile fiscale pentru a dovedi acoperirea integral a costurilor înmormântării.

În cazul în care persoana decedată este membru de familie al asiguratului sau pensionarului, valoarea primită este înjumătățită, adică 3.784 de lei. Dovada că membrul de familie nu era asigurat si nici pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces.

Actele necesare

Actele pe care le prezenți pentru a beneficia de ajutor sunt:

Cerere pentru acordarea ajutorului (tip);

Certificatul de deces;

Act de identitate al persoanei solicitante;

Acte de stare civilă ale solicitantului;

Dovada plății cheltuielilor (chitanțe, bonuri fiscale);

Adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată era asigurat in sistemul public de pensii la data decesului, daca e cazul;

Adeverinţă care să dovedească că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta de 18 – 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii, daca e cazul;

În cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani: act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia (dupa caz);

Acte care atestă calitatea de tutore/curator, daca e cazul.

Toate actele trebuie să fie prezentate în original.

Ajutorul de deces se acordă în termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii. În cazul în care persoana decedată este pensionar sau asigurat, plata se face de către Casa Teritorială de Pensii. În cazul în care persoana decedată este șomer, respectiv membru din familia acestuia, plata se face de către Instituția care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Prin urmare, dacă vă întrebați cât este ajutorul de înmormântare în 2024, trebuie să știți că este cu peste 10% mai mare decât anul trecut, fiind în valoare de 7.567 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`