Prima pagină » Informații utile » Cât e indemnizația de creștere a copilului? Află ce acte sunt necesare

Cât e indemnizația de creștere a copilului? Află ce acte sunt necesare

02 ian. 2025, 14:00,
Redacția BZI în Informații utile

Mulți părinți se pot întreba cât e indemnizația de creștere copil care reprezintă un sprijin financiar esențial acordat acestora pentru a facilita îngrijirea copilului în primii ani de viață. Acest beneficiu se calculează în funcție de veniturile realizate anterior nașterii și are rolul de a compensa absența temporară de la locul de muncă.

Venirea pe lume a unui copil aduce bucurie, dar și noi responsabilități pentru părinți. Pentru a sprijini familiile în această perioadă, statul român oferă o indemnizație de creștere a copilului, destinată părinților care aleg să rămână acasă pentru a se ocupa de îngrijirea micuțului. Valoarea acestei indemnizații variază în funcție de veniturile nete ale solicitantului și de perioada pentru care se optează.

Cât e indemnizația de creștere a copilului

Venirea pe lume a unui copil este un moment deosebit în viața oricărei familii. Pe lângă emoțiile puternice și responsabilitățile noi, părinții trebuie să se asigure că au resursele necesare pentru a-i oferi celui mic cea mai bună început de viață. Unul dintre cele mai importante beneficii oferite de statul român pentru sprijinirea familiilor este indemnizația de creștere copil. Află care este termenul de depunere a actelor pentru șomaj.

Indemnizația de creștere copil este un sprijin financiar lunar oferit de stat părinților sau tutorilor care aleg să se ocupe personal de îngrijirea copilului în primii săi ani de viață. Acest beneficiu este destinat atât mamei, cât și tatălui, cu condiția ca solicitantul să fi realizat venituri impozabile în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului.

Valoarea indemnizației de creștere copil este calculată în funcție de veniturile nete realizate în ultimele 12 luni. Conform legislației într-un vigoare, indemnizația reprezintă 85% din media veniturilor nete ale solicitantului. Totuși, există un prag minim și un prag maxim stabilit de guvern, care se ajustează periodic.

Pentru anul 2025, se estimează că: indemnizația minimă este echivalentul a 1.800 de lei lunar; indemnizația maximă poate ajunge până la 8.500 de lei lunar. Astfel, indiferent de veniturile obținute anterior, părinții sunt asigurați că vor beneficia de sprijin financiar pentru a putea oferi atenția necesară copilului în primele luni de viață.

Cum se calculează

Calculul indemnizației se realizează simplu: 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. De exemplu, dacă un părinte a avut un venit mediu net de 5.000 de lei pe lună, indemnizația va fi de 4.250 de lei. Dacă suma calculată este sub pragul minim stabilit, părintele va primi indemnizația minimă. Dacă suma depășește pragul maxim, se va acorda indemnizația maximă.

Pentru a beneficia de indemnizație, solicitantul trebuie să întrunească următoarele condiții: să fi realizat venituri impozabile (salarii, activități independente, drepturi de autor etc.) în ultimele 12 luni dinainte de nașterea copilului; să fie cetățean român sau rezident legal în România; să locuiască în mod obișnuit în România; să nu desfășoare activități aducătoare de venit pe perioada concediului de creștere copil.

Pentru a depune dosarul, părintele trebuie să prezinte următoarele documente: cerere tip pentru acordarea indemnizației; certificatul de naștere al copilului (original și copie); cartea de identitate a părintelui (original și copie); adeverință de la locul de muncă cu veniturile realizate în ultimele 12 luni; extras de cont pentru virarea indemnizației. Iată când se pierde dreptul la moștenire.

Indemnizația de creștere copil se acordă până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului sau 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități. Părintele poate opta să revină la locul de muncă înainte de finalizarea perioadei, dar beneficiile financiare vor fi oprite la reluarea activității. Astfel că, e important pentru părinți să știe cât e indemnizația de creștere copil.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
EXCLUSIV. Reacţia lui Selly după ce un copil a fost îndemnat de un artist să sară de pe scenă, la Beach Please
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Secretul unei case răcoroase fără aer condiționat. Nu costă nimic
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Detalii tulburătoare despre JAFUL de la BNR! A fost TORTURAT să spună ADEVĂRUL
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025