Prima pagină » Sanatate » Cât durează umflătura de la înțepătura de albină? Primul ajutor pentru ameliorarea simptomelor neplăcute

Cât durează umflătura de la înțepătura de albină? Primul ajutor pentru ameliorarea simptomelor neplăcute

06 ian. 2023, 12:08,
BZI.ro, în Sanatate

Tot mai multe persoane se întreabă cât durează umflătura de la înțepătura de albină. Mușcăturile de insecte înțepătoare, precum cele ale viespilor, albinelor, bondarilor sunt foarte dureroase. Acestea sunt însoțite de roșeață și umflături la locul înțepăturii. Pericolul reprezentat de înțepăturile de albine, bondari sau viespi constă în apariția unei reacții alergice.

Primul ajutor pentru o înțepătură de insectă este îndepărtarea acului de pe rană, clătirea înțepăturii cu apă rece curentă și administrarea de antihistaminice. Cele mai potrivite în această situație sunt medicamentelor dimedrol sau suprastine. Dacă victima a mai fost alergică la o înțepătură de insectă sau dacă apar semne de reacție alergică după aceasta, trebuie chemată o ambulanță cât mai curând posibil.

Cât durează umflătura de la înțepătura de albină? Cum acționează veninul din ac

Toate insectele înțepătoare au un ac ascuțit la capătul din spate al abdomenului. Insectele își folosesc înțepătura pentru a ataca „inamicul”. Înțepătura celor mai multe insecte este goală în interior, ca acul unei seringi.

Astfel, insecta își înfige acul în pielea umană și injectează venin prin el. Durerea și inflamația la locul mușcăturii de insectă apare tocmai din cauza veninului. Veninul de insecte este, de asemenea, asociat cu riscul de reacții alergice severe. Unele insecte înțepătoare, așa cum sunt albinele lasă acul în rană.

Înțepăturile de insecte sunt deosebit de periculoase pentru persoanele cu hipersensibilitate la acestea. Pericolul nu constă în înțepătura în sine, ci în veninul pe care insecta îl injectează în organism prin intermediul înțepăturii.

O singură înțepătură provoacă durere și arsură pe termen scurt. Însă, acestea sunt urmate de roșeață și umflături la locul înțepăturii. Umflătura și roșeața dispar, de obicei, după 1-5 zile. Pe față, în apropierea ochilor, umflătura poate dura până la 8 zile.

Cât de periculos este acul unei viespi? Ce simptome provoacă reacția alergică

Acul unei albine poate pătrunde singur în rană și continuă să injecteze venin chiar și după ce acesta a fost îndepărtată de la insectă. Din această cauză, acul trebuie îndepărtat cât mai repede posibil.

Veninul de insecte este un amestec de proteine, iar unele persoane reacționează la acesta prin apariția unei reacții alergice șoc anafilactic. Acestea se manifestă prin urticarie, adică erupție cutanată roșie cu mâncărimi pe tot corpul, palpitații, dureri de cap, dureri de spate și de articulații.

De asemenea, pacientul suferă de umflături severe ale feței, creșterea temperaturii corporale și frisoane, greață, vărsături, dificultăți de respirație, convulsii și pierderea cunoștinței. O reacție alergică se poate dezvolta chiar și ca răspuns la o singură mușcătură de insectă.

În ce situații înțepăturile de insecte pot duce la deces? La ce să fii atent?

Înțepăturile multiple de albine, viespi și bondari sunt, de asemenea, periculoase. Dacă o persoană este înțepată de zeci sau sute de albine în același timp, se va dezvolta o reacție toxică generală. Înțepăturile multiple provoacă slăbiciune, amețeli, dureri de cap, frisoane, greață, vărsături și creșterea temperaturii corpului. În unele cazuri, înțepăturile multiple pot duce la deces.

În cazul în care se găsește un an de viespe pe corpul tău, îndepărteaz-o cu grijă de pe rană. Acest lucru se poate face cu o pensetă sau cu unghiile.  Nu este recomandabil să strângeți înțepătura cu degetele, deoarece acest fapt poate răspândi veninul.

Este bine să cunoști nu doar cât durează umflătura de la înțepătura de albină dar și cum să acționezi atunci când ai suferit un astfel de incident neplăcut. Este important să tamponați înțepătura cu tifon sau vată înmuiată în apă oxigenată, amoniac, o soluție de permanganat de potasiu de culoare roz pal sau apă și sare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
15 iulie 2024
15 iulie 2024