Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât durează transferul bancar de la o bancă la alta? Ce pași trebuie să faci și ce tipuri de transfer sunt

Cât durează transferul bancar de la o bancă la alta? Ce pași trebuie să faci și ce tipuri de transfer sunt

05 iun. 2024, 12:19,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Cu toții ne-am găsit în situația în care trebuie să trimitem cuiva o sumă de bani, dar din păcate acei bani nu ajung niciodată în timp. Cât durează transferul bancar de la o bancă la alta și ce bănci acceptă acest transfer? Află în rândurile următoare.

Transferurile bancare au devenit o parte esențială a vieții moderne, permițând oamenilor să trimită și să primească bani cu ușurință și comoditate. Fie că este vorba de plata facturilor, trimiterea de bani familiei sau efectuarea de cumpărături online, transferurile bancare fac posibilă circulația rapidă și sigură a fondurilor. Cu toate acestea, un aspect important de luat în considerare este cât durează transferul bancar de la o bancă la alta.

Cât durează transferul bancar de la o bancă la alta

Mai întâi de toate, trebuie să înțelegem că există mai multe tipuri de transferuri bancare, cele mai rapide fiind transferurile intrabancare, care de multe ori durează mai puțin de un minut, în funcție de suma transferată și scopul acestora.

Cel mai rapid transfer este cel intrabancar, când plătitorul și beneficiarul au conturi la aceeași bancă. Banii nu părăsesc banca, astfel tranzacția se desfășoară rapid și automatizat, suma ajungând la beneficiar în timp real, indiferent dacă este zi bancară sau zi liberă.

Transferurile interbancare în lei durează maxim 1 zi lucrătoare. Când plătitorul și beneficiarul au conturi la bănci diferite, tranzacțiile necesită mai mult timp și sunt procesate doar în zilele lucrătoare. Durata transferului depinde de suma transferată și de ora inițierii plății.

Transferurile în lei de mare valoare (minim 50.000 lei) se procesează în aceeași zi, dacă sunt inițiate până la ora 15 (ora limită poate varia între bănci). În caz contrar, banii ajung la beneficiar în ziua următoare. Aceste tranzacții sunt procesate prin casa de compensare a BNR (ReGIS), iar procesarea se face în timp real, banii ajungând la beneficiar în câteva minute dacă se respectă ora limită.

Cât durează un transfer în UE

Transferurile în lei de mică valoare (sub 50.000 lei) durează mai mult. Aceste tranzacții sunt procesate de Transfond, care efectuează operațiuni de compensare între bănci de trei ori pe zi. După compensare, durează câteva ore până când banca alocă fondurile în contul beneficiarului.

Termenul maxim este de 1 zi lucrătoare, în funcție de ora la care sunt transmise ordinele și canalul utilizat:

– Tranzacțiile inițiate până la ora 10 (termenul limită variază între bănci și poate fi diferit pentru ordinele transmise prin online banking și cele la ghișeu) vor fi procesate în aceeași zi.

– Tranzacțiile inițiate după ora 10 vor fi procesate în ziua lucrătoare următoare.

Transferurile în euro beneficiază de un regim special (SEPA), deoarece euro este moneda UE. Astfel, orice transfer în euro în spațiul comunitar sau între două bănci din România nu trebuie să dureze mai mult decât un transfer local în moneda națională.

Prin urmare, un transfer în euro în UE durează cel mult o zi lucrătoare și banii pot ajunge chiar și în aceeași zi, dacă tranzacția este inițiată înainte de ora limită, stabilită de bancă.

De asemenea, transferurile în UE în monedele altor state membre (care nu au aderat la euro) sau în valute forte, precum dolari sau lire sterline, se pot deconta tot în maxim 1 zi lucrătoare.

Cât durează transferul bancar de la o bancă la alta? Depinde de durata transferului bancar de la o bancă la alta poate varia de la câteva minute la 5 zile lucrătoare, în funcție de tipul de transfer, metoda de inițiere, suma transferată, ziua, băncile implicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *