Pe parcursul căsătoriei, pot interveni diverse cauze, care conduc, într-un final, la desfacerea acesteia, astfel că foștii parteneri se pot întreba cât costă un divorț la primărie. Separarea se poate face și pe cale amiabilă la notar, atunci când acest lucru este posibil, sau la ofițerul stării civile, dacă soții nu au copii minori. În celelalte cazuri, divorțul va avea loc la tribunal.
Ofițerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei, prin divorț pe cale administrativă, dacă soții sunt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie sau adoptați. Cererea se depune și se semnează personal de către ambii soți, în fața ofițerului de stare civilă delegat de la primărie.
Cât durează și cât costă un divorț la primărie
În ceea ce privește divorțul realizat pe cale administrativă, adică divorțul la primărie, cererea de divorț se realizează de soți împreună, în formă scrisă. Aceasta trebuie depusă în fața ofițerului de stare civilă delegat de la primăria care are în păstrarea actul de căsătorie sau pe raza căreia se află ultima locuință comună a soților, potrivit modelului prevăzut în Anexa nr. 62 din Hotărârea nr. 64/2011.
În cererea de divorț fiecare dintre soți declară pe propria răspundere că este de acord cu desfacerea căsătoriei; nu are copii minori cu celălalt soț, născuți din căsătorie sau adoptați împreună cu acesta; nu este pus sub interdicție; nu a mai solicitat altor autorități desfacerea căsătoriei, adresa ultimei locuințe comune; numele pe care fiecare sau, după caz, numai unul dintre aceștia urmează să îl poarte după desfacerea căsătoriei.
Ofițerul de stare civilă delegat înregistrează cererea de divorț în care a fost primită și acordă soților un termen de 30 de zile calendaristice, calculat de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia.
La expirarea termenului de 30 de zile calendaristice, ofițerul de stare civilă delegat verifică dacă soții stăruie să divorțeze și dacă, în acest sens, consimțământul lor este liber și neviciat, solicitând soților o declarație menținere divorț. Pentru divorțul pe cale administrativă se plătește o taxă stabilită de fiecare autoritate locală, cuprinsă de obicei între 600 și 800 de lei.
Acte necesare pentru divorț la notat
Divorțul la notar este posibil doar în cazul în care cei doi soți se înțeleg în privința tuturor termenilor separării. În cazul în care aleg să divorțeze la notar, cei doi soți trebuie să se prezinte împreună în fața notarului pentru a-și da consimțământ pentru desfacerea căsătoriei.
După ce au ajuns la un acord comun în ceea ce privește termenii separării, cei doi soți vor avea nevoie de următoarele acte pentru divorț: actele de identitate ale celor doi soţi certificatele de naştere certificatul de căsătorie (în original); certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie (dacă este cazul).
După ce soții se prezintă în fața notarului public cu documentele necesare, acesta înregistrează cererea de divorț și acordă un termen de minimum 30 de zile, numit și termen de reflecție. În cazul celor cu copii minori se întocmește și raportul de anchetă psihosocială de către autoritatea tutelară competentă.
Pentru ca soții să poată divorța la notariat atunci când au copii minori, ei trebuie să convină și asupra următoarelor aspecte: numele de familie pe care să îl poarte fiecare după divorț; exercitarea autorității părintești de către ambii părinți; stabilirea locuinței copilului minor; modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copiii minori; stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educație. Prin urmare, pentru partenerii care doresc separarea e important să știe cât costă un divorț la primărie.