Prima pagină » National » Cât durează sezonul căpușelor? Metode simple de a le înlătura din piele

Cât durează sezonul căpușelor? Metode simple de a le înlătura din piele

11 iul. 2022, 15:48,
în National

Vă întrebați cât durează sezonul căpușelor? Aflați, în rândurile care urmează, tot ce trebuie să știți despre acești paraziți periculoși și care sunt cele mai simple metode de a-i înlătura din piele.

Căpușele, cunoscute și sub numele de ixodide, reprezintă un ordin de acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor și mamiferelor. Modul acestora de hrănire este obligatoriu hematofag și intermitent, având o importanță deosebită în domeniul medical și veterinar.

În țara noastră, există 27 de specii de căpușe, cea mai întâlnită fiind Ixodes ricinus. Mușcătura acestora poate provoca leziuni serioase la nivelul tegumentului, unele specii putând chiar să ducă la paralizii, tifos, boala Lyme sau febră recurentă.

Pentru a le recunoaște, trebuie să acordați o atenție deosebită următoarelor aspecte: corpul căpușelor este unul acarian tipic, turtit în partea dorso-ventrală, adaptat la viața ectoparazitară; se diferențiază de insecte prin faptul că nu au cap, antene, torace sau abdomen; corpul lor este împărțit în două regiuni, și anume regiunea anterioară și regiunea posterioară; în funcție de specie și de stadiul de viață în care au ajuns, au o lungime cuprinsă între 2 și 30 de milimetri.

o căpușă cu capul în piele

În țara noastră, există 27 de specii de căpușe, cea mai întâlnită fiind Ixodes ricinus.

Cât durează sezonul căpușelor?

Sezonul căpușelor debutează, de regulă, odată cu apariția sezonului cald și durează cât timp este vreme caldă. Acesta este un adevărat pericol pentru oameni și animale, deoarece căpușele trăiesc în parcuri sau în zonele cu iarbă verde.

Prin urmare, căpușele sunt paraziți externi, care se hrănesc cu sânge și pot fi întâlnite în apropierea solului, în ierburi înalte, în grămezi de frunze și în zone cu verdeață. Sunt atrase de oameni și de animale și, de obicei, înțepăturile lor sunt inofensive. În unele cazuri, însă, acestea pot genera reacții alergice sau pot transmite boli grave, cum sunt babesioza, boala Lyme, febra butonoasă și encefalita. Astfel, mușcăturile de căpușă pot deveni periculoase și, uneori, fatale.

mai multe căpușe în blana unui animal

Sezonul căpușelor debutează, de regulă, odată cu apariția sezonului cald și durează cât timp este vreme caldă.

Metode simple de înlăturare a căpușelor

Există mai multe metode de îndepărtare a căpușelor, și anume: cu ajutorul pensetei, cu ajutorul unui băț de chibrit sau cu ață dentară.

Cu ajutorul pensetei

Luați o pensetă, apucați căpușa de cap, cât mai aproape de piele și trageți încet și ferm, până când căpușa iese din piele. Aveți grijă ca penseta să fie curată și dezinfectată și încercați să nu rotiți căpușa. Evitați să strângeți între degete corpul căpușei, deoarece lucrul acesta încurajează trecerea bacteriilor din glandele salivare în plagă. După această produră, este necesar să urmați tratament cu antibiotic.

Cu ajutorul unui băț de chibrit

Rotiți un băț de chibrit în jurul căpușei aflate în piele, iar aceasta va fi atrasă de mirosul de fosfor, element conținut de gămălia bățului. În acest fel, căpușa va ieși singură din piele. Țineți cont că trebuie să umeziți, mai întâi, capul bățului de chibrit, după care să faceți cerculețe cu acesta în jurul căpușei, cât mai aproape de ea. Căpușa va urca pe bățul de chibrit și o veți putea arunca. Dezinfectați zona cu grijă și cereți sfatul unui medic.

Cu ață dentară

O metodă mai puțin întâlnită de înlăturare a căpușelor este cea cu ață dentară. Tăiați o bucată de ață dentară, fără înveliș de ceară și realizați o buclă în jurul capului căpușei, cât mai aproape de piele. Strângeți, cu grijă, bucla în jurul capului căpușei, folosindu-vă ambele mâini. Trageți capetele aței în sus, cu o mișcare lină, dar fermă, iar gura căpușei se va desprinde de piele. Nu uitați să spălați zona afectată cu apă caldă și săpun, după care să aplicați alcool sanitar, apă oxigenată sau iod. După ce terminați operațiunea, spălați-vă foarte bine cu apă pe mâini.

o căpușă pe piele

Există mai multe metode de îndepărtare a căpușelor, și anume: cu ajutorul pensetei, cu ajutorul unui băț de chibrit sau cu ață dentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`